rownanie
Damian:
jak wyznaczyć a z tego rownania?
30 mar 14:08
ICSP: 18a*a
2√3 = − 16
√3 // :
√3
18a
3 = − 16 / : 2
9a
3 = −8 / : 9
30 mar 14:14
5-latek: | | −16√3 | | −16√3 | | 1 | |
a36√3= |
| to a3= |
| * |
| poskracaj co sie da i a = 3√ z tego |
| | 3 | | 3 | | 6√3 | |
co wyliczyles
30 mar 14:16
Damian: dzięki za pomoc i mam jeszcze jedno równanie
4√3= 13 * a2√3 4*6a
także wyczyszcza a
30 mar 14:18
ICSP: Robisz identycznie

1. Mnożysz przez mianowniki
2. Dzielisz przez
√3
3. Dzielisz przez to co zostało przy a
4. Pierwiastkujesz
5. Usuwasz ewentualną niewymierność z mianownika
30 mar 14:19
5-latek: Uprosc prawa strone jak sie da i tak samo jak poprzednie
30 mar 14:20
Damian: 4√3= a2√3*6a12 / *12
48√3=a2√3*6a
48p{3] = 6a3P{3} // √3
48= 6a3 // 6
8 = a3 / 3√
a=2
dobrze to jest zrobione?
30 mar 14:27
5-latek: TO sprawdz sobie
Podstaw za a=2 i policz czy lewa strona= prawej
30 mar 14:31