klasa 1 gim ..
Ktoś ;3: Cześć

Potrzebuję szybko waszej pomocy w matematyce

Napisz jakieś skomplikowane równanie, którego rozwiązaniem jest twój numer w dzienniku
lekcyjnym . Mój numer z dziennika to nr 11

Proszę was o jak najszybszą pomoc

Z góry dziękuję ;3
30 mar 14:05
5-latek: log2121=x
30 mar 14:07
daras: 5log 100 +1 lub ln 2,3979 albo 3√1331
30 mar 14:08
Janek191:
W I gimnazjum nie ma logarytmów !

30 mar 14:10
Ktoś ;3: Ale ja jestem w 1 gim i nie miałam jeszcze takich równań
30 mar 14:25
Ktoś ;3: No własnie nie ma

oo dzięki
30 mar 14:26
Ktoś ;3: To jakieś inne rozwiązanie macie ?
30 mar 14:27
30 mar 14:31
Ktoś ;3: dzięki
30 mar 14:33
5-latek: A Ty nie potrafisz sobie ulozyc rownania ?
30 mar 14:35
daras: skoro jesteś w gimnazjum to na 4 wystarczy takie cós: 101 +100
31 mar 04:09
Gustlik: Niech np. Twój numer w dzienniku to 10, czyli x=10, to ma być rozwiązanie.
Wymyśl jakieś wyrażenie zawierające 10 i oblicz je:
Np.
2*(2*10+3)=2*23=46
Zastąp 10 x−em: 2(2x+3)
Wymyśl teraz inne wyrażenie zawierające 10 i równe 46:
Np.
80−34=8*10−34
Zastąp 10 x−em: 8x−34, możesz to wyrażenie nieco skomplikować, np. wyłącz 2 przed nawias:
2(4x−17)
Porównaj oba wyrażenia:
2(2x+3)=2(4x−17)
i masz równanie.
Dla sprawdzenia je rozwiąż.
31 mar 10:33
daras: nie zrozumiałeś polecenia
Gustlik, jemu się nie chce , to my mamy wymyśleć
31 mar 11:45
Mila:
x=11 /*2
2x=22 /+8
2x+8=30 /:7
31 mar 15:02