wyznacz zbiór rozwiązań
olol: równanie
| x−1 | | x+1 | |
| = |
| ma takie sam zbiór rozwiązań jak równanie |x|=0 |
| x+1 | | x−1 | |
jak tego dowieść?
30 mar 13:50
J: IxI = 0 ⇔ x = 0
(x−1)2 = (x+1) ⇔ (x − 1 = x + 1) lub (x−1 = − x − 1) ⇔( 0 = 2 ) lub ( 2x = 0) ⇔ x = 0
30 mar 13:56
J: Na początku ma być: (x−1)2 = (x+1)2 ...
30 mar 13:56
Janek191:
x ≠ − 1 , x ≠ 1
Mnożymy na krzyż
( x − 1)2 = ( x + 1)2
x2 − 2x +1 = x2 + 2x + 1
− 2x = 2 x
4 x = 0
x = 0
=====
oraz
I x I = 0 ⇔ x = 0
==============
30 mar 13:58