pole prostoąkta
Mark: Przekątne prostokąta o długości 8 cm tworzą kąt 120 stopni. Oblicz pole prostokąta. Oblicz
długości boków prostokąta.
Pole wyszło mi 16√3. Dobry wynik?
Jednak nie wiem jak obliczyć boki tego prostokąta
30 mar 13:42
Janek191:

α = 30
o
β = 60
o
Mamy
| | 1 | |
U{x}[4} = sin 30o = |
| ⇒ x = 2 |
| | 2 | |
b = 2 x = 2*2 = 4
| y | | √3 | | √3 | |
| = sin β = sin 60o = |
| ⇒ y = 4 |
| = 2√3 |
| 4 | | 2 | | 2 | |
a = 2 y = 4
√3
Odp. a = 4
√3 cm, b = 4 cm
=======================
30 mar 13:53
Mark: No tak, dziękuję bardzo
30 mar 13:59
Mark: W kwadracie o obwodzie 16 narysowano odcinek łączący wierzchołek ze środkiem przeciwległego
boku tak, że powstał trapez i trójkąt. Oblicz stosunek pól tych figur.
A to zadanko wiesz może ja wykonać?
30 mar 13:59
5-latek: Jezeli obwod kwadratu to 16 to ile wynosi bok tego kwartatu ?
Wiec narysuj ten rysunek
30 mar 14:01
5-latek:

czy teraz juz jest jasniej
30 mar 14:05
Mark: Kurcze, ominąłem informację o tym, że odcinek ten łączy się z połową boku kwadratu i oznaczałem
te powstałe odcinki jako 4−x oraz x

Teraz już wiem o co chodzi, dzięki
30 mar 14:07