matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:)
bogus:
Wyznacz taki ułamek właściwy, aby różnica tego ułamka i jego kwadratu miała wartość największą
1 lis 10:18
Zbronek:
x
x
f(x,y)=
−(
)
2
, x<y , x,y∊C,y≠0
y
y
x
=t
y
f(t)=−t
2
+t
−1
1
x
1
t
max
=
=
⇒
=
−2
2
y
2
1
Szukanym ułamkiem jest
2
1 lis 11:31