rownania i nierownosci kwadratowe zadania tekstowe
lawende: Pociag wyjechal o 16 minut pozniej niz przewidywal rozklad jazdy. Jadac z predkoscia o 16km
wieksza niz przewidywal rozklad jazdy, pociag nadrobil opoznienie na drodze 80km. Jaka byla
predkosc pociagu przewidywana rozkladem jazdy?
30 mar 13:06
zawodus: vt=80
coś nie ładne liczby wychodzą.
sprawdź treść.
30 mar 13:35
30 mar 14:10
daras: | | km | |
a nieładne liczby wychodzą zawodusie, bo wstawiłeś prędkość, w domniemaniu, w |
| a |
| | h | |
czas w minutach
30 mar 14:14
pigor: ... , lub jeśli
t,
v= ? − zakładany czas i szukana prędkość
średnia pociągu wg rozkładu jazdy na trasie 80 km, to
z warunków zadania np:
tr= t−16' ⇒
80v+16= 80v −1660 /:6 ⇔
⇔
5v+16=
5v −
160 /*60v(v+16) ⇔ 300v= 300v+300*16− v(v+16) ⇔
⇔
v(v+16)= 300*16 ⇔ v
2+16v−300*16= 0 i Δ=16
2+4*16*4*75= 16
2*76=
= 16
2*4*19 ⇒ ⇒
√Δ= 16*2
√19= 32
√19 i v=
12(−16+32
√19) >0,
czyli
v= 8(2√19−1) ≈ 8(2*4,36−1)= 8*(8,72−1)= 8*7,72=
61,76 ≈
72km/h.
30 mar 14:33
pigor: ... , i chyba dobrze, ze ta prędkość nie jest tak od razu liczbą
całkowitą dodatnią, bo niech uczeń liczy równanie kwadratowe
ale niech ma jednak przy nim trochę "pod górkę " jak to w życiu
codziennym, ...

nie ma lekko ...
30 mar 14:40
lawende: Daras: wiem, ze predkosc moze byc wyrazona m.in w km/h a nie w km, zwykle przeoczenie z mojej
strony. Nie musisz od razu tak na mnie naskakiwac. A zadanie znajaduje sie w zbiorze z
matematyki, totez zostalo umieszczone na tym a nie innym forum

.
Pigor − dziekuje bardzo za pomoc
30 mar 15:38
daras: jesteś przewrażliwiony lawende i nieuważny
31 mar 04:06