Romb i przekątne
Siwy: W rombie o boku długości 3 kąt ostry ma miarę 50 stopni. Oblicz długości przekątnych rombu
30 mar 12:51
5-latek:

MOzesz z twierdzenia cosinusow obliczyc dlugosc krotszej (czerwonej przekatnej
A z twierdzenia pitagorasa policzysz polowe dluzsesj przekatnej (pomnozysz przez2 i masz
dlugosc calej
30 mar 13:03
Siwy: co później zrobić?\
e2 =9 +9 − 18cos50
30 mar 13:10
5-latek: znajdz w tablicach trygonometrycznych cos50 i podstaw do wzoru
30 mar 13:16
Siwy: e2=6,4296 naprawde na takich liczbach to zadanie się opiera?
30 mar 13:29
5-latek: A dlaczego nie ?
30 mar 13:34
Olgaaa: P=32*sin50
i jak wyliczysz pole, to wtedy: P=1/2 * e * f
e,f − to przekątne
30 mar 13:38
5-latek: Zobacze jak z tego policzysz dlugosc przekatnych
30 mar 13:44
5-latek: bo tak P=9*0,6428=5,7852 to e*f= 2*5,7852= 11,5704 i teraz jakie maja miec dlugosci te
przekatne
Chyba ze mialas na mysli to z e po wyliczeniu dlugosci przekatnej e z tego wzoru mozna
wyliczyc dlugosc przekatnej f
30 mar 13:49
5-latek: Przepraszam zamiast sinus 50 wzialem do policzenia z rozpedu cosinus 50
wiec tak P=9*0,766=6,894 to e*f= 2*6,894= 13,788
30 mar 13:53