melka
melka: 1. mediana danych w tabeli jest rowna? :
wartosc: 0 1 2 3
liczebosc: 5 2 1 1
2. wskaz funkce kwadratowa, ktorej zbiorem jest przedzial <−2,∞)
?
1 lis 10:17
melka: ?
1 lis 10:26
rgrieco:
1. mediana = 0
2. nie napisałaś jakie funkcje są do wyboru
1 lis 10:36
melka: czemu 0?

a. y=−2x
2
b. y=−(x+1)
2 −2
c. y=2(x−1)
2 +2
d. y+(x+1)
2 −2
1 lis 10:44
młody:
2. Rrzykładowa może być np. x
2 + 4x + 4.
| | −b | |
(Jak znaleźć taką funkcję? f(x)= ax2 + bx + c; a > 0; p = |
| ; Zw = <−2; +∞) ⇔ f(p) |
| | 2a | |
= −2 )
1 lis 10:45
młody:
1. Kłania się definicja mediany

{ a
1, a
2, a
3, ... , a
n }; a
1 ≤ a
2 ≤ a
3 ≤ a
n;
U Ciebie:
{0, 0, 0, 0, 0, 1, 1, 2, 3}; n=9, czyli mediana = a
5; mediana = 0
2. B
1 lis 10:54
młody: Zbliża się matura próbna?
1 lis 10:55
melka: dzieki
dokladnie
1 lis 12:18
melka: z ta mediana nie jarze
1 lis 12:40
melka: ?
1 lis 13:19
tim: Wyjaśnię prostszym językiem. Mediana jest to "środkowy" wynik.
Po uporządkowaniu:
0, 0, 0, 1, 2, 3, 4
Po środku leży 1.
Po uporządkowaniu np.
0, 0, 0, 1, 2, 3
Po środku leży 0 i 1 − zatem mediana 0,5.
1 lis 13:21