wykres funkcji, min max
joki: dana jest funkcja f(x)=−2x2+8x−5
a)Narysuj wykres funkcji
b) podaj wartość najmniejszą i największa funkcji f w przedziale (0,3)
30 mar 11:11
Hajtowy:
a) policz Δ i x1 oraz x2
b)
f(0) = ...
f(3) = ...
30 mar 11:14
5-latek: Wiesz do wykresu nalezaloby policzyc jeszce wspolrzedne wiercholka paraboli
30 mar 11:19
joki: a)
√Δ=2
√6
x1=2−2
√6
x2=2+2
√6
b)
f(0)= 7
f(3) = 1
p=2
q=
√64
dobrze to policzyłem
30 mar 11:35
5-latek:

Co do b )
To jest wykres tej funkcji
Wyliczyles ze wspolrzedna wierzcholka x
w=p=2
Wobec tego 2 nalezy do przedzialu <0 3>
To teraz popatrz na ten wykres i zauwaz ze funkcja ta najwieksza wartosc przyjmuje w
wierzcholku
To policzmy ta wartosc f(2)= −2*(2
2)+8*2−5= −8+16−5=3
| | −delta | |
lub yw=q= |
| to yw= {−24}{−8}=3 (widzisz teraz ze q zle policzyles |
| | 4a | |
Masz juz wyznaczona najwieksza wartosc tej funkcji w tym przedziale to teraz zostala do
policzenia warosc najmniejsza
Policz f(0) ile wynosi i f(3) ile wynosi i wybierz mniejsza wartosc . Koniec punktu b
30 mar 11:55
joki: walnąłem się w obliczeniach, f(0)= −5 czyli najm wartość wynosi −5
30 mar 12:20