Kolejny wielomian
jojo: Dany jest wielomian W(x)=x3−2px2+(p+8)x−2p, gdzie parametr p jest liczbą pierwszą. Dla jakiej
liczby p wielomian W(x) ma co najmniej jeden pierwiastek będący liczbą pierwszą? Dla
obliczonej wartości p wyznacz tylko te pierwiastki wielomianu W(x), które są liczbami
pierwszymi?
30 mar 10:24
pomocnik: Pierwiastkami wymiernymi tego wielomianu mogą być(ale nie muszą) tylko liczby −2p, −p, −1, 1,
p, 2p.
Spośród nich tylko p jest liczbą pierwszą. Czyli
W(p)=0,
a stąd p=3 (bo p liczba pierwsza).
30 mar 14:06