a
melka: ze zbioru liczb {12345678}wybieramy losowo jedna liczbe. liczba p jest prawdopodobienstwem
wylosowania liczby podzielnej przez 3. wtedy p=?
2
40 (do40) * 4
20 (do20)=2
40 (do40) *(2
2)
20 (do20)= co dalej?
1 lis 09:15
Nikka: a czemu tak?
nie jestem orłem z prawdopodobieństwa, ale zrobiłabym to tak:
Ω={1,2,3,4,5,6,7,8} gdzie Ω−zbiór wszystkich zdarzeń
A − zdarzenie polegające na wylosowaniu liczby podzielnej przez 3
A={3,6}
Moc zbioru Ω (moc zapisuje się z dwoma poziomymi kreseczkami nad literą)=8
Moc zbioru A=2
P(A) = moc zbioru A moc zbioru Ω
P(A)=28=14
1 lis 09:39
melka: ok, dzieki, a to 2 jak dokonczyc? ;>
1 lis 10:07
Nikka: a o co tam chodzi? bo Twój zapis jest nieczytelny ...
1 lis 10:21
melka: jaki jest wynik
240 razy 420 (do 20 potęgi oba)
1 lis 10:25
Nikka: nadal nie jarzę...
ma być 240 czy 24 020
zapisz jakoś sensownie...
1 lis 10:30
melka: kurde, bo sie ne da tu jakos... zapisze wiec slownie:
2 do potęgi 40 razy 4 do potęgi 20= ?
1 lis 10:34
Nikka: 2
40 4
20=
masz odpowiedź? bo nie wiem, w którą stronę przekształcać
1 lis 10:40
melka: tak

tzn nie jestem pewna, prosilabym o rozwiazanie i sprawdze sobie
1 lis 10:43
Nikka: a jakie jest polecenie w zadaniu?
1 lis 10:51
Nikka: np. 240 420= (22)20 420 = 420 420 = 440
1 lis 11:00