Wielomiany zadanie z parametrem
jojo: Dany jest wielomian W(x)=x3+(a3−a−6)x2−2x+3 z parametrem a. Wiedząc, że reszta z dzielenia
wielomianu W(x) przez dwumian (x−1) jest równa 2:
a) Oblicz wartość parametru a
b) Dla ustalonej wartości a wyznacz resztę z dzielenia wielomianu W(x) przez trójmian
kwadratowy x2+x+1
30 mar 10:12
5-latek: W(1)=2
30 mar 10:14
jojo: Pomoże ktoś bardziej rozwiąźle chce to też po trochu zrozumieć
30 mar 10:23
5-latek: to oznacza ze dla x=1 reszta z dzielenia wego wielomianu przez dwumian (x−1) wynosi 2
Wiec do wzoru na wielomian za x wstawiasz 1 i to ma sie rownac 2
13+(a3−a−6)*12−2*1+3=2
1+a3−a−6−2+3=2
teraz wylicz z tego a
30 mar 11:02
jojo: Okej, dzięki wielkie!
30 mar 11:04