matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wielomiany
joki:
Wiedząc że liczby −3 i 1 są pierwiastkami wielomianu w(x)=x
2
+kx
2
+mx+15 wyznacz wartość parametru m oraz k.
30 mar 10:02
Saizou :
W(x)=(1+k)x
2
+mx+15 korzystając z wzorów Viete'a:
−m
−3+1=
1+k
15
−3*1=
dla k≠−1
1+k
30 mar 10:06