matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
:)
magda:
oblicz obietosc i pole powierzchni całkowitej ostroslupa prawidlowego czworokatnego o polu podstawy 36 cm
2
i wysokosci 7 cm
30 mar 07:01
Janek191:
Mamy P
p
= 36 cm
2
= a
2
⇒ a =
√
36 cm
2
= 6 cm h = 7 cm x = 0,5 a = 3 cm Z Tw. Pitagorasa mamy h
2
+ x
2
= h
1
2
h
1
2
= 7
2
+ 3
2
= 49 + 9 = 58 więc h
1
=
√
58
h
1
=
√
58
cm Objętość danego ostrosłupa
1
1
V =
P
p
*h =
a
2
*h =
3
3
Pole powierzchni całkowitej ostrosłupa P
c
= P
p
+ P
b
= a
2
+ 4 * 0,5 a*h
1
= a
2
+ 2a*h
1
=
30 mar 08:25
magda:
bardzo dziekuje
30 mar 10:00