matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pomocy
basiaa:
Oblicz długość promienia okręgu, w ktorym kąt środkowy o mierze 60stopni jest oparty na łuku o długoście 4π
1 lis 09:07
kaz:
α
60
0
1
1
1
12π
l=
2πr=
2πr=
2πr=
πr→4π=
πr→r=
=12
360
0
360
0
6
3
3
π
1 lis 09:31