pr
komik: Kazda˛ krawedzi szescianu kolorujemy jednym z 6 kolorów, ws´ród których sa˛ kolory: biały
i czarny. Oblicz prawdopodobienstwo, ze wśród pokolorowanych krawedzi sa˛ dokładnie 3
krawedzie białe i 2 czarne.Wynik podaj w postaci ułamka nieskracalnego
zad 11 z dzisiejszego arkusza info.
|Ω|=612
wariacja bez powt 2 z 12 aby wybrać miejsce dla czarnych, potem wariacja bez powt 3z10 aby
wybrać miejsce dla białych i pozostaje jeszcze 7 krawędzi które koloruje na 47 możliwości bo
nie może być już koloru czarnego ani białego więc
|A|=V 2z12 * V 3z10 *47
dobrze to jest czy czegoś nie uwzględniam ?
29 mar 23:21
komik: |Ω|=612
29 mar 23:31
komik: Podstawa˛ ostrosłupa o objetosci 30 jest trójkat równoramienny o ramieniu długosci 5 i
podstawie
długosci 6. Oblicz pole powierzchni bocznej ostrosłupa wiedzac, ze wszystkie krawedzie boczne
maja jednakowa długosc
czy spodek wysokości będzie jednocześnie środkiem okręgu opisanego na podstawie ?
29 mar 23:42
komik: Nie proszę o całe rozwiazania tylko o odpowiedzi na pytania. pomoże ktoś ?
29 mar 23:43
komik: w zadaniu 2 jeśli mam racje to zadanie sprowadza się do uzycia kilka razy pitagorasa. więc czy
tak jest ?
29 mar 23:50
agga...: Masz rację. Spodek wysokości to środek okręgu opisanego na podstawie
30 mar 18:08
Mila:
2) Spodek wysokości ostrosłupa leży w środku okręgu opisanego na podstawie.
Musisz obliczyc promień tego okręgu.
30 mar 18:24
komik: a co jeśli chodzi o zadanie pierwsze ? dobrze kombinuję?
30 mar 21:24
komik: ?
30 mar 21:37