rt
komik: (n+1)*(n+2)*......(2n−1)*2n=30240 rozwiąż podane równanie. jak to zrobić?
29 mar 22:19
Mila:
Rozłożyć 30240 na czynniki pierwsze i zapisać jako iloczyn kolejnych liczb , (ostatnia parzysta
i...)
kombinuj.
29 mar 22:25
komik: rozłożyłem na czynniki ale jak znależć iloczyn kolejnych liczb skoro nie wiem ile ich jest ?
mam strzelać jakąś liczbę i mnożyć przez kilka następnych licząc ze wyjdzie?
29 mar 22:37
Eta:
6*7*8*9*10=30240
(n+1)(n+2)(n+3)(n+4)(n+5)
n=?
29 mar 22:41
komik: z tego wiadomo że 5 tylko jak dojść do tego, ze jest to iloczyn właśnie tych liczb i że tyle
ich jest. Czy stosować tu metodę prób i błędów?
29 mar 22:46
komik: ?
29 mar 23:02
Janek191:
30 240 = 10* 3 024
3 024 I 6
504 I 9
56 I 8
7 I 7
1
zatem 30 240 = 6*7*8*9*10
n + 1 = 6
n = 5
=====
29 mar 23:43
Mila:
Ja bym Ci doradziła tak:Rozkładam na czynniki pierwsze.
Mam otrzymać iloczyn kolejnych liczb począwszy od (? właśnie nie wiadomo)
Zero na końcu, to może ostatnia 10, patrzę potem , czy liczba dzieli się przez 9?
Tak, bo suma cyfr dzieli się przez 9, liczba dzieli się też przez 8 i teraz to kalkulator.
29 mar 23:45
komik: dzięki wszystkim
29 mar 23:47