równania trygonometryczne
[brązowy]marcos: Mam takie równanie
6* (cos x + sin x) − 5*(1+ sin2x)=0
| | Pi | | Pi | |
6* ( cos x + cos ( |
| − x )) − 5 *(sin |
| + sin2x) |
| | 2 | | 2 | |
Pytanie brzmi czy wykorzystana przeze mnie tożsamość jest prawidłowa? Nie wiem czy się
pomyliłem przy zamienianiu
29 mar 21:54
ICSP: a nie lepiej podstawić t = cosx + sinx pamiętając o tym, że 1 + sin2x = (cosx + sinx)2 ?
29 mar 21:56
mietek: podstawienie jest ok
29 mar 21:56
[brązowy]marcos: dobra, doszedłem do tego
| | Pi | | Pi | |
cos (x− |
| ) * (3√2 − 5 sin (x + |
| )) = 0 |
| | 4 | | 4 | |
| | Pi | | Pi | | Pi | | 3Pi | | Pi | |
cos (x − |
| = 0 ⇒x − |
| = |
| + nPi ⇒ x = nPi + |
| =(4n+3) |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | | 4 | | 4 | |
otrzymuje, że równanie jest spełnione dla
all fine?
ale w tym latexie się cieżko pisze

, nie mam go opanowanego ani trochę
29 mar 22:03
[brązowy]marcos: @ICSP no mogę to zrobić na dwa sposoby, ba na trzy. Jak mam A to nie zrezygnuję już z B
29 mar 22:11
[brązowy]marcos: potwierdzi ktoś zgodność rozwiązania? bo czuje się w tym dziale niepewnie
29 mar 22:16
[brązowy]marcos: @mietek co ty na to?
29 mar 22:20
[brązowy]marcos: sprawdziłem na dwa sposoby, moje owocne wypociny są prawidłowe
29 mar 22:35