układ równan
ewa: ROZWIAZ UKład równan(to wszystko w koniunkcji )
a
2=ac
(b+8)
2=a(c+64)
pomocy
29 mar 21:48
ICSP: z pierwszego :
a
2 − ac = 0
a(a−c) = 0
a = 0 v a = c
dalej bez problemów
29 mar 21:49
Godzio:
Nie powinno być przypadkiem b
2 = ac ?
Podaj polecenie. Bo nie jestem pewien trzeciego równania. (po układzie widzę, że zadanie z
ciągów

)
29 mar 21:50
mietek: zadanie z ciągów?
raczej b2=ac
29 mar 21:50
mietek: znam zadanie trzecie równanie ok.
matura 2012?
29 mar 21:51
ewa: tak, przepraszam, tam powinno być b2− zadanie z ciągów. Zadanie pochodzi z matury maj 2012 −
zad.5− pan Jakub rozwiązał to zadanie na tej stronie, jednak nie za bardzo metoda z "q" mi
odpowiada.
29 mar 21:53
mietek: ze środkowego równania wyznacz a lub c i wstaw do pozostałych.
napisz co otrzymujesz.
29 mar 21:59
Marcin:
b
2=ac
2b+16=a+c
(b+8)
2=a(c+64)
Wstaw do drugiego i trzeciego za c i baw się dalej
29 mar 22:00
ewa: podstawiłam to do drugiego i trzeciego teraz mam dwa równania i dwie niwiadome ale glupoty mi
straszne wychodza bo nie moge sobie poradzic z tą "potęgą"
29 mar 22:04
ewa: wyszło mi takie równanie a2+48a−16=0 , dobrze?
29 mar 22:08
agulka:
(1) b
2=ac
(3) (b+8)
2=a(c+64)
(2) 2b+16=a+c
(3) b
2+16b+64=ac+64a
b
2+16b+64=b
2+64a
16b+64=64a /:16
b+4=4a
Tak obliczone a wstaw do (2) równania i oblicz c.
Jak będziesz już miała a i c to wstaw do (1) równania i obliczysz b, a później to już pestka
29 mar 22:11