długość okręgu
basiaa: Oblicz obwód koła o polu równym 2,89π cm2
1 lis 09:05
melka: P=πr2
L=2πr
2,89=πr^
...
1 lis 09:09
Nikka: Ze wzoru na pole koła oblicz promień r i następnie podstaw do wzoru na długość okręgu.
1 lis 09:09
kaz: | | 2,89 | | 1,7 | | 1,7√π | |
πr2=2,89→r2= |
| →r= |
| = |
| |
| | π | | √π | | π | |
1 lis 09:23
Nikka: kaz to jest źle
1 lis 09:24
Nikka: πr2=2,89π cm2
r2=2,89 cm2
r=1,7 cm
L=2πr
L=2π 1,7 cm
L=3,4π cm
1 lis 09:28
kaz: zgadza się pominąłem π
1 lis 09:35
Nikka:
1 lis 09:40