| sinx | |||||||||||
limn→∞ | = ? | ||||||||||
|
| sinx | ||
O ile sie nie pomylilem we wczesniejszych przeksztalceniach, powinno wyjsc | ||
| x |
w tym edytorze nie potrafię tego czytelnie napisać, więc powiem tak :
1) podziel licznik i mianownik (skróć ułamek) wyrażenia pod granicą przez x
już
jeśli tak , to
| 1 | ||
2) pomnóż licznik i mianownik otrzymanego wyrażenia (rozszerz je) przez | ; | |
| 2n |
| |||||||||||
3) teraz granica limn→∞ | =1, zaś granica licznika | ||||||||||
|
| sinx | sinx | |||
limn→∞ | = | − a zarazem szukana granica . ... ![]() | ||
| x | x |