matematykaszkolna.pl
I znowu nie wiem bezendu: rysunek Obwód okna przedstawionego na rysunku wynosi 7 m. W jakim stosunku powinny pozostawać odcinki a i b , aby przez okno wpadało jak najwięcej światła Nie wiem czemu tu trzeba liczyć pola trójkata równobocznego i pole prostokąta skro to zależy od obwodu chyba ?
29 mar 20:26
marcos: k:k2:k3
29 mar 20:33
marcos: a teraz na poważnie − pole okna − od niego zależy ilośc wpadającego światła
29 mar 20:34
marcos: zobacz tutaj: http://www.math.edu.pl/pola-figur-plaskich dobrze opisana definicja pola i obwodu, emotka
29 mar 20:41
bezendu: Wow dzięki za link w którym jest teoria obwodu i pola. Na prawdę odmieniło to moje życie!..
29 mar 20:49
bezendu: rysunekNa bokach prostokąta o obwodzie 16 cm opisano, jako na średnicach, półokręgi leżące na zewnątrz prostokąta. Zbadaj, dla jakich długości boków prostokąta, pole figury ograniczonej krzywą złożoną z tych czterech półokręgów jest najmniejsze. Oblicz to pole 2a+2b=16 a=8−b I co dalej ?
29 mar 21:15
[brązowy]marcos: trzymaj: http://www.zadania.info/d527/4648263
29 mar 21:16
Damian : Dlatego że ilość wpadającego światła zależy od pola powierzchni całkowitej tego otworu (okna)
29 mar 21:40
Godzio: bezendu nie ma się co denerwować emotka W ostatnim linku, który wysłał marcos masz rozwiązanie swojego zadania. (możesz pytać jak czegoś nie rozumiesz) I mam do Ciebie pytanie, jak długo myślisz nad zadaniem zanim wsadzisz je na forum? Po odpowiedzi będę miał parę sugestii (bądź nie emotka )
29 mar 21:46
Godzio: mietek do Ciebie ta sama uwaga, nie ma się co denerwować emotka
29 mar 21:51
bezendu: góra 20 minut. @Mietek zobacz sobie czy chciałem kiedyś gotowca, przewąznie po wskazówce sam rozwiąże i skończ bo żałosny się już człowieku robisz. Godzio proszę usuń tego osobnika. emotka
29 mar 21:51
Godzio: No dobra, to teraz sugestia. Proponuję siedzieć jeszcze dłużej. Wiem, że mało czasu do matury, ale na błędach człowiek najlepiej się uczy. Co z tego, że damy Ci wskazówkę, po której zadanie staje się proste nie robisz przy tym błędów i nie zapamiętujesz. Podam Ci rozwiązanie tego zadania, ale będzie wytłumaczone tak jak powinno się rozumować. (nie co wskazówki tutaj dawać bo ona jest rozwiązaniem emotka ) Jak Ci przeszkadza to zaraz usunę posty z tego tematu, żeby oczyścić troszkę emotka
29 mar 21:56
Mila: Bezendu, piszesz wzór na pole figury w zależności od a albo b. Pf=P+P◯1+P dalej myślisz , kiedy jest najmniejsze.
29 mar 21:56
mietek: widzę, że jest pewna dyskryminacja, bo moja wskazówka została usunięta....
29 mar 21:58
Godzio: mietek zostawiłem istotne posty. Jeśli usunąłem wskazówkę to tylko przez przypadek. Sorki emotka
29 mar 21:59
bezendu: Godzio ale ze wskazówką zorbie a chcę to opanować do matury A nie powinno być +2Po+2Po1 ?
29 mar 22:00
mietek: dobra to ja się nie wtrącam
29 mar 22:00
mietek: bezendu wszystkich zadań się nie nauczysz.
29 mar 22:01
bezendu: Ja nie uczę się na pamięć ale chcę ich zrobić jak najwięcej ? dotarło teraz ? Może w końcu to zrozumiesz. Pf=P+2Po1+2Po ? Mam dwa 4 półkola ?
29 mar 22:03
Godzio: rysunek 1. Pole ograniczone krzywą złożoną z półokręgów, co to jest ? Wywalamy prostokąt i mamy! 2. Jak obliczyć jego pole ... Może jednak niech prostokąt wróci. Łatwiej będzie pole policzyć. 3. Mam figurę składającą się z 4 półokręgów i jednego prostokąta. Czy umiemy policzyć pole każdej części? 4. Pkoła = πr2, Pprostokąta = ab. więc chyba umiemy, czym są promienie tych półkoli? To
 a b 
chyba też jest prost r1 =

, r2 =

2 2 
5. Teraz na dwa sposoby możemy na to patrzyć, albo dwa całek koła, albo 4 oddzielne półkola + pole prostokąta.
 a a b b 
P = π(

)2 + π(

)2 + π(

)2 + π(

)2 + ab = ...
 2 2 2 2 
Dokładamy warunek z obwodem i wstawiamy do naszego pola. Znajdujemy minimum i z głowy. Chyba nie było aż takie trudne prawda ?
29 mar 22:05
bezendu: No nie było, dziękuję tylko te pół kola mnie trochę zmyliły.
29 mar 22:07
Godzio: Wiem to po sobie, jeżeli spędzisz dużo czasu na zadanie to więcej Ci to da niż byś zrobił kilka zadań bez pomyślenia, a jedynie ze wskazówką emotka
29 mar 22:10
Mila: Przecież dwa półkola dają całe koło!
Godzio: Ale i tak Ci gratuluję, że tyle robisz, mało komu się chce emotka
bezendu: Mi brakuję tylko do szczęścia opanować tą planimetrię i tylko tego chcę.
bezendu: Nie mam wyjścia bo od października liczę na PWr emotka
29 mar 22:12
Damian : bezendu: na PWr z tego co wiem nie jest trudno się dostać, 60% z matmy R i masz większość kierunków, chyba tylko architektura i infa więcej..
29 mar 22:21
Damian : jaki kierunek ? też nad PWr się zastanawiam ale to raczej awaryjnie jak mi gorzej maturka pójdzie
29 mar 22:23
bezendu: Mój kierunek jest na 2 miejscu co do punktów. A po drugie chcę więcej jak 60%
29 mar 22:24
Damian : ja też chcę więcej ale tylko mówię że nie jest tak trudno się dostać emotka np. na PW musisz matma i fizyke na R zdawać co najmniej >70 na te konkretniejsze kierunki emotka ale to nie znaczy że PWr jest gorszy
29 mar 22:29