I znowu nie wiem
bezendu:

Obwód okna przedstawionego na rysunku wynosi 7 m. W jakim stosunku powinny pozostawać odcinki a
i b , aby przez okno wpadało jak najwięcej światła
Nie wiem czemu tu trzeba liczyć pola trójkata równobocznego i pole prostokąta skro to zależy od
obwodu chyba ?
29 mar 20:26
marcos: k:k2:k3
29 mar 20:33
marcos: a teraz na poważnie − pole okna − od niego zależy ilośc wpadającego światła
29 mar 20:34
29 mar 20:41
bezendu: Wow dzięki za link w którym jest teoria obwodu i pola. Na prawdę odmieniło to moje życie!..
29 mar 20:49
bezendu:

Na bokach prostokąta o obwodzie 16 cm opisano, jako na średnicach, półokręgi leżące na zewnątrz
prostokąta. Zbadaj, dla jakich długości boków prostokąta, pole figury ograniczonej krzywą
złożoną z tych czterech półokręgów jest najmniejsze. Oblicz to pole
2a+2b=16
a=8−b
I co dalej ?
29 mar 21:15
29 mar 21:16
Damian : Dlatego że ilość wpadającego światła zależy od pola powierzchni całkowitej tego otworu (okna)
29 mar 21:40
Godzio:
bezendu nie ma się co denerwować

W ostatnim linku, który wysłał
marcos masz rozwiązanie swojego zadania. (możesz pytać jak
czegoś nie rozumiesz)
I mam do Ciebie pytanie, jak długo myślisz nad zadaniem zanim wsadzisz je na forum? Po
odpowiedzi będę miał parę sugestii (bądź nie

)
29 mar 21:46
Godzio:
mietek do Ciebie ta sama uwaga, nie ma się co denerwować
29 mar 21:51
bezendu:
góra 20 minut.
@Mietek zobacz sobie czy chciałem kiedyś gotowca, przewąznie po wskazówce sam rozwiąże i skończ
bo żałosny się już człowieku robisz.
Godzio proszę usuń tego osobnika.
29 mar 21:51
Godzio:
No dobra, to teraz sugestia. Proponuję siedzieć jeszcze dłużej. Wiem, że mało czasu do matury,
ale na błędach człowiek najlepiej się uczy. Co z tego, że damy Ci wskazówkę, po której zadanie
staje się proste nie robisz przy tym błędów i nie zapamiętujesz. Podam Ci rozwiązanie tego
zadania, ale będzie wytłumaczone tak jak powinno się rozumować. (nie co wskazówki tutaj dawać
bo ona jest rozwiązaniem

) Jak Ci przeszkadza to zaraz usunę posty z tego tematu, żeby
oczyścić troszkę
29 mar 21:56
Mila:
Bezendu, piszesz wzór na pole figury w zależności od a albo b.
Pf=P▭+P◯1+P◯
dalej myślisz , kiedy jest najmniejsze.
29 mar 21:56
mietek: widzę, że jest pewna dyskryminacja, bo moja wskazówka została usunięta....
29 mar 21:58
Godzio:
mietek zostawiłem istotne posty. Jeśli usunąłem wskazówkę to tylko przez przypadek. Sorki
29 mar 21:59
bezendu: Godzio ale ze wskazówką zorbie a chcę to opanować do matury
A nie powinno być +2Po+2Po1 ?
29 mar 22:00
mietek: dobra to ja się nie wtrącam
29 mar 22:00
mietek: bezendu wszystkich zadań się nie nauczysz.
29 mar 22:01
bezendu:
Ja nie uczę się na pamięć ale chcę ich zrobić jak najwięcej ? dotarło teraz ? Może w końcu to
zrozumiesz.
Pf=P□+2Po1+2Po ? Mam dwa 4 półkola ?
29 mar 22:03
Godzio:

1. Pole ograniczone krzywą złożoną z półokręgów, co to jest ? Wywalamy prostokąt i mamy!
2. Jak obliczyć jego pole ... Może jednak niech prostokąt wróci. Łatwiej będzie pole policzyć.
3. Mam figurę składającą się z 4 półokręgów i jednego prostokąta. Czy umiemy policzyć pole
każdej części?
4. P
koła = πr
2, P
prostokąta = ab. więc chyba umiemy, czym są promienie tych półkoli? To
| | a | | b | |
chyba też jest prost r1 = |
| , r2 = |
| |
| | 2 | | 2 | |
5. Teraz na dwa sposoby możemy na to patrzyć, albo dwa całek koła, albo 4 oddzielne półkola +
pole prostokąta.
| | a | | a | | b | | b | |
P = π( |
| )2 + π( |
| )2 + π( |
| )2 + π( |
| )2 + ab = ... |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Dokładamy warunek z obwodem i wstawiamy do naszego pola. Znajdujemy minimum i z głowy. Chyba
nie było aż takie trudne prawda ?
29 mar 22:05
bezendu:
No nie było, dziękuję tylko te pół kola mnie trochę zmyliły.
29 mar 22:07
Godzio:
Wiem to po sobie, jeżeli spędzisz dużo czasu na zadanie to więcej Ci to da niż byś zrobił kilka
zadań bez pomyślenia, a jedynie ze wskazówką
29 mar 22:10
Mila:
Przecież dwa półkola dają całe koło!
29 mar 22:10
Godzio:
Ale i tak Ci gratuluję, że tyle robisz, mało komu się chce
29 mar 22:10
bezendu:
Mi brakuję tylko do szczęścia opanować tą planimetrię i tylko tego chcę.
29 mar 22:10
bezendu:
Nie mam wyjścia bo od października liczę na PWr
29 mar 22:12
Damian : bezendu: na PWr z tego co wiem nie jest trudno się dostać, 60% z matmy R i masz większość
kierunków, chyba tylko architektura i infa więcej..
29 mar 22:21
Damian : jaki kierunek ? też nad PWr się zastanawiam ale to raczej awaryjnie jak mi gorzej maturka
pójdzie
29 mar 22:23
bezendu:
Mój kierunek jest na 2 miejscu co do punktów. A po drugie chcę więcej jak 60%
29 mar 22:24
Damian : ja też chcę więcej ale tylko mówię że nie jest tak trudno się dostać

np. na PW musisz matma
i fizyke na R zdawać co najmniej >70 na te konkretniejsze kierunki

ale to nie znaczy że PWr
jest gorszy
29 mar 22:29