matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
calki
zadanie:
2
jak obliczyc calke ∫
dx ?
X
2
+4
z jakiego wzoru skorzystac bo zadne mi nie pasuja
29 mar 20:20
zadanie:
?
29 mar 20:47
Godzio:
1
∫
dx
x
2
+ a
2
x
Taki pewnie powinien być gdzieś w tablicach, wynik będzie z arctg
a
29 mar 20:48
zadanie:
dziekuje
29 mar 21:07
Mila:
Albo podstaw : [x=2t, dx=2dt]
2
1
x
∫
*2dt=∫
dt=arctgt=arctg
+C
4t
2
+4
t
2
+1
2
29 mar 21:10