W prostopadłościanie przekątne podstawy
olaaaa: W prostopadłościanie przekątne podstawy mają długość d i tworzą kąt o
mierze α. Przekątna prostopadłościanu jest nachylona do płaszczyzny
podstawy pod kątem β. Oblicz objętość prostopadłościanu.
29 mar 19:49
agulka:

V=P
p*H
P
p=a*b
Z tw. cosinusów:
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
b2=( |
| d)2+( |
| d)2−2* |
| d* |
| d*cosα |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
b=...
Z tw. Pitagorasa:
a
2+b
2=d
2
a
2=d
2−b
2
a=...
Mając te dane obliczysz P
p, a później V
29 mar 21:38