geo
Jakubek: W trójkącie prostokątnym tangens jednego z kątów ostrych jest równy 2,4, a promień okręgu
opisanego na tym trójkącie jest równy 26 cm. Oblicz pole tego trójkąta
Dany jest trójkąt równoboczny o boku 6 cm. Podstawa tego trójkąta jest średnicą półkola (zobacz
rysunek). Oblicz pole części trójkąta leżącej poza półkolem.
w zad.1 wyszło mi,że pole = 480cm2
a do 2 nie wiem jak się zabrać
29 mar 19:36
Janek191:

z.1
| | a | |
Mamy tg α = |
| = 2,4 ⇒ a = 2,4 b |
| | b | |
c = 2 r = 2*26 = 52
Z tw. Pitagorasa mamy
a
2 + b
2 = c
2
( 2,4 b)
2 + b
2 = 52
2
5,76 b
2 +b
2 = 2 704
6,76 b
2 = 2 704
b
2 = 400
b =
√400 = 20
−−−−−−−−−−−
a = 2,4*20 = 48
−−−−−−−−−−−−
Pole trójkąta
P = 0,5*a*b = 0,5*48*20 = 0,5*960 = 480
P = 480 cm
2
==========
30 mar 08:51
Janek191:

z.2
a = 6 cm
r = 0,5 a = 3 cm
| | √3 | |
h = I OC I = a |
| = 3 √3 cm |
| | 2 | |
30 mar 09:31
5-latek: Pole szukanej figury to P=PΔABC−2PΔEOA−PwycEOD
30 mar 09:46
Jakubek: das interresant
30 mar 12:10