29 mar 19:19
bezendu:
Bardzo trudny to nie ale w porównaniu z poprzednimi to dość trudny. Za dużo geometrii jak dla
mnie
29 mar 19:28
Piotr 10: No troszkę geometrii to dali
29 mar 19:34
jerey: zrobiłktos z was to 8zadanie?
29 mar 20:07
Lorak: Znaleźliście jakiś sposób na wielomian? Męczy mnie to zadanie. Próbowałem wzorami Viete'a,
ale nic ciekawego nie wyszło.
29 mar 20:17
Godzio:
| | | |
n! * | = (n + 1) * (n + 2) * ... * (2n) |
| | |
30240 = 2
5 * 3
3 * 5 * 7
Teraz trzeba ustawić jako iloczyn kolejnych liczb naturalnych
2 * 5 = 10
2 * 3 = 6
2 * 2 * 2 = 8
3 * 3 = 9
6 * 7 * 8 * 9 * 10
n + 1 = 6 ⇒ n = 5
2n = 10 ⇒ n = 5
Wszystko się zgadz
29 mar 20:19
razor: czy w tego typu rownaniach mozna sobie podstawiac po prostu kolejne wartosci n dopoki wynik sie
nie zgodzi? czy moze wyjsc wiecej niz jedno rozwiazanie?
29 mar 20:23
bezendu:
Można metodą prób i błędów.
29 mar 20:26
Godzio:
W(x) = ax
3 + bx
2 + cx + d = 0 a,b ∊ W, a ≠ 0
Istnieje x
1 i x
2, że W(x
1) = W(x
2) = 0 oraz x
1,x
2 ∊ W. Oczywiście wielomian posiada
trzeci pierwiastek x
3. Zapiszmy wielomian w postaci iloczynowej (dojdziemy do wzorów Viete'a
bo generalnie mało kto je zna

)
W(x) = a(x − x
1)(x − x
2)(x − x
3) = [ po wymnożeniu ] =
ax
3 − a(x
1 + x
2 + x
3)x
2 + a(x
1x
2 + x
1x
3 + x
2x
3)x − ax
1x
2x
3
| | b | |
Czyli −a(x1 + x2 + x3) = b ⇒ x3 = − |
| − (x1 + x2) |
| | a | |
Po prawej stronie występuje kombinacja liczb wymiernych stąd otrzymujemy, że x
3 jest również
liczbą wymierną, a co za tym idzie:
c = a(x
1x
2 + x
1x
3 + x
2x
3) jest wymierne ⇒ c jest wymierne analogicznie d
29 mar 20:27
Godzio:
Myślę jednak, że moje rozwiązanie (odnośnie n! itd.) jest niepełne, trzeba pomyśleć jak
uzasadnić, że nie ma innych rozwinięć kombinacji i tu jest trudność zadania (zaraz pomyślę)
29 mar 20:28
Godzio:
A znając życie jest pewnie co najmniej jedna kombinacja
29 mar 20:29
jerey: wielomianu tez nie zrobiłem,

zad 10.
Pole boczne bryły ile wam wyszło?
29 mar 20:33
Eta:
Wzory Viete
'a dla równania: ax
3+bx
2+cx+d=0
przyjąć z założenia,że np: x
1,x
2∊W i a,b∊W
i ........ staje się łatwe
29 mar 20:33
Piotr 10: Mi cały czas n=5 wychodzi
gdy n=6 to po lewej stronie jest za duża liczba
(2n)!=30240 * n!
gdy n=6
6!*7*8*9*10*11*12=6!*30240
gdy n=4
to mamy
16800≠30240
a n∊N
wiec pozostaje n=5
29 mar 20:34
Saizou :
Godzio a dlaczego musi mieć 3 pierwiastki, przecież może być sytuacja gdy
W(x)=a(x−x
o)
2(x−x
1)
29 mar 20:34
Eta:
| | −b | |
Poprawiam zapis x1+x2+x3= |
| |
| | a | |
29 mar 20:34
Godzio:
Saizou ale czy to coś zmienia w rozwiązaniu

?
29 mar 20:35
Eta:
x
o −−− pierwiastek dwukrotny
29 mar 20:35
Piotr 10: Eta da radę inaczej zrobić to zadanie z silnią ? ( chodzi mi o nie wypisywanie )
29 mar 20:37
Saizou : nic nie zmieni, coś mi się pomyliło xd
29 mar 20:38
Lorak: Dzięki
Godzio,
Eta 
Krążyłem z tymi wzorami Viete'a ale coś nie chciało wyjść.
I jak zwykle po fakcie okazuje się, że nie było trudne...
29 mar 20:39
Godzio:
Pooszukiwałem trochę i sprawdziłem wolframem

Jedynie n = 5 spełnia równanie. Teraz trzeba
pomyśleć nad uzasadnieniem

Już mam pewien pomysł, ale zabawę zostawię wam.
29 mar 20:44
Eta:
Sposób taki, jak to pokazał
Godzio
29 mar 20:46
Piotr 10: OK
29 mar 20:48
Marcin: Tak trudna matura nie ma szans pojawić się w maju
29 mar 20:58
Damian : jerey: wielomianu tez nie zrobiłem, zad 10. Pole boczne bryły ile wam wyszło?
brzydki wynik, w przybliżeniu 61,3

a u Ciebie jak ?
29 mar 21:45
29 mar 22:38
zombi: Ma ktoś odpowiedzi w pdfie linka podesłać?
30 mar 22:49
Piotr 10: ja mam odpowiedzi które chcesz zadanko?
30 mar 22:51
zombi: 1,6,10,11. Z góry dzięki!
30 mar 22:58
Piotr 10: 6.
C=(14 ; 5 ) lub C=(10 ; 7)
10.
| | 3√3649+75√17 | |
Pb= |
| ( omg xD) |
| | 8 | |
11.
30 mar 23:01
Piotr 10: 1.
{ (x ; 2x) } I x ∊( 3; 5) }
30 mar 23:02
zombi: A 1. jakie tam punkty wychodziły?
10. ja pierdziele tak samo zareagowałem, kto taki wynik wymyśla
30 mar 23:03
Piotr 10: Nie robiłem tego jeszcze ( jestem przy 4 arkuszy) , ale widze poziom ciekawy
30 mar 23:04
zombi: w pierwszym mam błąd rachunkowy

a tak reszta ok!
30 mar 23:05
Piotr 10: to ładnie
30 mar 23:05
zombi: Aha a mógłbyś Piotr podać odpowiedź jeszcze do zad. 3? Tak na wszelki wypadek
30 mar 23:21
30 mar 23:25
zombi: Super, dzięki wielkie

W tym miesiącu raczej wykupie abonament to się zrewanżuje
30 mar 23:27
Maslanek: Może gdyby powiedzieć, że jest liczba wariacji bez powtórzeń n−elemntowych ze zbioru
2n−elementowego. Takich występuje tylko dokładnie jedna liczba
30 mar 23:28
Maslanek: Czyli n=5 z jednoznaczności liczby wariacji bez powtórzeń n−elemtowych ze zbioru 2n−elemntowego
30 mar 23:29
bezendu:
Zombie wystarczy rozwiązywać zadania u nich na forum i pod koniec miesiąca 10 najlepszych z
największą liczbą podziękowań dostaje abonament na miesiąc za darmo.
30 mar 23:29
Piotr 10: E tam, co to jest 17 zł za miesiąc, w końcu trzeba ich wspomagać
30 mar 23:31
bezendu:
Matematyka.pisz i tak lepsza moim zdaniem, bez żadnego abonamentu.
30 mar 23:33
Piotr 10: Wiadomo

. Ale zawsze można skorzystać z tych matur, mimo wysokiego poziomu
30 mar 23:35
bezendu: Niektóre zadania są hardkorowe i zastanawiam się czy takie będę w maju ?
30 mar 23:36
Marcin: Nie będą. Popatrz na matury z wcześniejszy lat

No chyba że im coś odbije tak na pożegnanie starej matury
30 mar 23:37
Piotr 10: Nie powinny, jak przeglądałem arkusze z ubiegłych lat to też trudne były, a w maju łatwiejszy
poziom
30 mar 23:37
Piotr 10: Wg mnie są nastawieni bardziej na tą ''nową maturę'' w 2015 roku
30 mar 23:38
zombi: Coś ty w maju, będzie prościej, specjalnie dają takie hardkory, żeby ludzie mieli słabsze
wyniki, to motywuje co niektórych. Wydam te 17 złotych, nie są wielkie pieniądze.
30 mar 23:39
bezendu:
Żeby dowód tylko łatwy dali to reszta nieistotna
30 mar 23:39
zombi: Ja mówię raczej "żeby plani była łatwa..."
30 mar 23:42
Eta:
30 mar 23:42
bezendu:
To też
30 mar 23:42
bezendu:
Może zajączek pomoże w 30 dni się podszkolić ?
30 mar 23:43
zombi: Ja zrobiłem planimetrię z kiełbasy jakoś dwa tygodnie temu skończyłem, więc jest ok!
30 mar 23:47
bezendu: Ile Ci to zajęło ?
30 mar 23:48
Marcin: U Kiełbasy to dopiero się czasem hardcore zadania trafiają
30 mar 23:49
zombi: Z 3 tygodnie, może mniej. Starałem się robić 20+ zadań dziennie, ale człowiek to nie robot i
zdarzały się dni, że wcale nie robiłem.
31 mar 00:20
bezendu: A nie lepsze zadania.info ? Tam też są chyba z kiełbasy ? Ja mogę 50+ bo mam motywację !
31 mar 00:22
zombi: Ja nigdy nie przepadałem za ZI

od nich tylko maturki robię. Jakoś bardziej ciągnie mnie do
kiełbasy <mięsożerca>
31 mar 00:26
bezendu:
Na PWr idziesz ?
31 mar 00:29
zombi: Taak planuję, ale nie zdaję fizyki, więc ciężko będzie się dostać.
31 mar 00:32
bezendu: a angielski też podstawa tylko ?
31 mar 00:33
zombi: Nie, rozszerzenie. Miałem pisać jeszcze infe rozszerzoną, ale zrezygnowałem, za dużo materiału.
31 mar 00:34
Godzio:
zombi na co się wybierasz, że tak spytam

?
31 mar 00:36
zombi: Chciałem iść na stosowaną, ale jak mi zabraknie paru punktów i idę na normalną matmę.

A ty
Godzio już po/w trakcie studiowania, jeśli można wiedzieć?
31 mar 00:39
Godzio:
Ostatni semestr teraz

(licencjat)
31 mar 00:40
bezendu:
Podobnież matma stosowana to jest wszystko i nic i lepiej na czystą iść

Tak mówią
31 mar 00:40
zombi: A kierunek?

Masz może wykłady z J.Pietraszko jeśli dobrze pamiętam, bo słyszałem, że ciężko.
31 mar 00:42
Godzio:
Czysta matma, i zgodzę się z
bezendu na matmie jest trudniej, ale stosowana to wszystko i
nic

Z Pietraszko nie mam, on chyba nie wykłada na matematyce.
31 mar 00:43
zombi: Na czystej jest trudniej? Tego nie wiedziałem. A jak z fizyką? Dużo tego?
31 mar 00:46
Godzio:
Fizyka dopiero ostatnie dwa semestry, trudna, ale spokojnie można zdać jeżeli się chodzi na
wykłady
31 mar 00:46
zombi: A sporo osób odpada? Tzn. czy jest tak bardzo ciężko jak ludzie mówią czy raczej da się
wytrzymać?
31 mar 00:49
bezendu:
W tym roku na pierwszym roku odpadło po sesji chyba 26 osób a trochę się wypisało jeszcze przed
nieoficjalne dane*
31 mar 00:50
Marcin: Bezendu, też chcesz iść na matmę?
31 mar 00:54
Godzio:
Ze 150 zostało koło 30 osób czystego kierunku.
31 mar 00:54
kyrtap: SAMI MATEMATYCY WIDZĘ
31 mar 01:00
zombi: Mój pan mówił mi, że jak się skończy matmę na PWr to jest się bardzo dobrym

A Godzio wiesz
może ze słyszenia, wyższy poziom nauczania jest na PWr czy UWr?
31 mar 01:20
Sinus: zombi, jesteś z Afryki?
31 mar 01:26