równania z parametrem
gandżi: | | x2−2(m+1)x+1 | |
Dla jakich wartości parametru m (m ∊ R) równanie |
| =0 ma dwa różne |
| | x2−4 | |
rozwiązania?
29 mar 19:01
pigor: ... , widzę to tak : dane równanie ma 2 różne rozwiązania ⇔ licznik lewej
strony równania x
2−2(m+1)x+1= x
2−2x(m+10+(m+1)
2−(m+1)
2+1=
=
x−(m+1))2−(m+1)2+1= 0 i m+1≠ −2 i m+1≠ 2 ⇔
⇔ (x−(m+1))
2= (m+1)
2−1 i
(m+1)2−1 >0 i m≠ −3 i m≠ 1 ⇒
⇒ |m+1|>1 i m≠ −3 i m≠ 1 ⇔ (m+1< −1 i m≠ −3) v (m+1 >1 i m≠ 1) ⇔
⇔
(m<−2 i m≠−3) v (m >0 i m≠ 1) ≠
m∊(−∞;−3)U(−3;−2)) U (0;1)U(1;+∞) .
29 mar 21:39
gandżi: zadanie jest błędnie rozwiązane..
I Δ>0 D=x∊R−{−2,2}
Δ=4(m+1)
2−4=4(m
2+2m+1)−4=4m
2+8m
4m
2+8m>0
m
2+2m>0
Δ=4−4*1*0=4
√Δ=2
m∊(−
∞,−2)u(0,
∞)
f(2)=4−4(m+1)+1≠0 → 4−4m−4+1≠0 → m≠
14 → m∊R−{
14}
f(−2)=4+4(m+1)+1≠0 → 4+4m+4+1≠0 → m≠2
14 → m∊R−{2
14}
odp: m∊(−
∞,−2
14) u (−2
14,−2) u (0,
14) u (
14,
∞)
29 mar 22:10
gandżi: jakoś sam doszedłem do tago i W KOŃCU dobrze wyszło

+ odp. zgadza się z odopwiedzią podaną w
książce
29 mar 22:14
pigor: ...tak też myślałem, ale zorientowałem się ... .

za późno, jak już poszło
no to gratuluję, bo mnie z tym warunkiem m+1≠±2 się coś pop...
29 mar 22:30
pigor: .. , no to teraz widzę to

inaczej i np.tak : dane równanie ma
2 różne rozwiązania ⇔ licznik lewej strony równania
f(x)= x2−2(m+1)x+1=0 ma
2 różne rozwiązania R, oprócz x1,2=±2,
czyli x
2−2(m+1)x+(m+1)
2−(m+1)
2+1= 0 i
f(−2)*f(2)≠ 0 ⇔
⇔ (x−m−1)
2= (m+1)
2−1 i (m+1)
2−1 >0 i (4+4m+4+1)(4−4m−4+1)≠ 0 ⇒
⇒ |m+1|>1 i (4m+9)(−4m+1)≠0 /:(−16) ⇔ (m+1<−1 v m+1>1) i (m+
94)(m−
14)≠0 ⇔
⇔ (m<−2 v m>0) i m≠−
94 i m≠
14≠0 ⇔
m∊(−∞;−2)U(0;+∞) \ {94, 14} .
29 mar 23:08