Ciag geometryczny(z matury 2014)
bolek: Oblicz a,b,c wiedząc że każdy z ciągów (a,b,c),(a+1,b+2,c+4) i (a−2,b+1,c−13) jest cięgiem
geometrycznym. Proszę o pomoc
29 mar 18:59
Saizou :
skorzystaj z własności ciągu geometrycznego
b2=ac
(b+2)2=(a+1)(c+4)
(b+1)2=(a−2)(c−13)
29 mar 19:00
bezendu:
(b+2)2=(a+1)(c+4)
b2=ac
(b+1)2=(a−2)(c−13)
Wymnóż to i podstaw coś za coś
29 mar 19:01
bolek: ok a co proponujecie najpierw aby najszybciej i najłatwiej poszło b?
29 mar 19:12
bolek: mam pytanie czy idę dobrym tropem czy c=10−6a?
29 mar 19:28
bezendu: Nie wiem bo nie liczyłem, napisz obliczenia to ktoś sprawdzi ? Nikt nie będzie zgadywał
29 mar 19:29
Saizou :
możesz to od razu redukować to 2 niewiadomych, pisząc że
a=x
b=xq
c=xq2
29 mar 19:35
bolek: b=√ac
b2+4b+4=ac+4a+c+4
b2+2b+1=ac−13a−2c+26
ac+4√ac+4=ac+4a+c+4
ac+2√ac+1+ac=13a−2c+26
4√ac=4a+c
2√ac=−13a−2x+25/*2
4√ac=4a+c
4√ac=−26a−4c+50
4a+c=−26a−4c+50
5c=50−30a/:5
c=10−6a
29 mar 19:37
[brązowy]marcos: b2−(a*c) = 0
b2−a*c = 0 // − b2
−a*c = −b2 // : −a
c = (−b2)/(−a)
c = (b2)/a
/(b+2)2−((a+1)*((b2)/a+4)) = 0
|(b+1)2−((a−2)*((b2)/a−13)) = 0
\ c = (b2)/a
(b+2)2−((a+1)*((b2)/a+4)) = 0
(b+2)2−1*(a+1)*(a−1*b2+4) = 0
4*b−4*a−(a−1*b2) = 0
4*b−4*a−a−1*b2 = 0
△ = 42−(−4*4*(−a−1)*a)=0 //1 rozwiązanie
b = −4/(2*(−a−1))
b = −2*a oraz b = −2*a
b = −2*a dla c = (b2)/a :
c = ((−2*a)2)/a
c = (4*a2)/a
c = 4*a
(1−2*a)2−1*(a−2)*(4*a−13) = 0
17*a−25 = 0
17*a−25 = 0 // + 25
17*a = 25 // : 17
mamy dane teraz
a = 25/17
b = −2*a :
b = −2*(25/17)
b = −2*25/17
b = −50/17
c = 4*a :
c = 4*(25/17)
c = 25/17*4
c = 100/17
wynik to:
b = −50/17
c = 100/17
a = 25/17
chyba, że się kiedyś pomyliłem
29 mar 19:43