rownanie
[brązowy]marcos: Pomoże ktoś? równanie niewymierne, rozwiąż
3√x+3√2x−3 = 3√12(x − 1)
29 mar 18:50
[brązowy]marcos: x+33√x2*3√2x−3+33√x*3√(−3+2x)2−3+2x=12(−x+1)⇒
⇒x+33√x*3√2x−3*(3√x+3√2x−3)−3+2x=12(−x+1)
ktoś sprawdzi?
29 mar 19:01
[brązowy]marcos: znalazłem błąd, jest 12(−x+1) ⇒ powinno być 12(x−1)
29 mar 19:17
[brązowy]marcos: co dalej?
29 mar 19:18
[brązowy]marcos: mógłbym prosić o sprawdzenie zadania? troche się gubię przy takich równaniach
29 mar 20:49
[brązowy]marcos: wyszło mi
(x−1)(x−3)2=0 ⇒ x=1 ∨ x=3
29 mar 20:53
29 mar 21:09
[brązowy]marcos: dzięki

29 mar 21:13
Piotr:
29 mar 21:14