Oblicz objętość prostopadłościanu
wiki: Oblicz objętość prostopadłościanu, którego przekątne ścian odpowiednio
mają długości 10cm, 12cm, 14cm.
29 mar 18:35
Janek191:
Niech a < b < c
Mamy
a2 + b2 = 102 = 100
a2 + c2 = 122 = 144
b2 + c2 = 142 = 196
( a2 + c2) − ( a2 + b2) = 144 − 100
c2 − b2 = 44
b2 + c2 = 196
więc
( c2 − b2) + ( b2 + c2) = 44 + 196
2 c2 = 240
c2 = 120
c = √120 = 2√30
=======
b2 = 196 − c2 = 196 − 120 = 76
b = √76 = 2√19
========
a2 = 100 − b2 = 100 − 76 = 24
a = √24 = 2√6
=============
V = a*b*c = 2√6*2√19*2√30 = 8*√ 6*19*30 = 8*√3420 = 8*√36*95 = 8*6√95 =
= 48√95
V = 48 √95 cm3
===============
29 mar 19:08