Pola trzech ścian prostopadłościanu
wiki: Pola trzech ścian prostopadłościanu są równe 60 cm2, 70 cm2 , 84 cm2.
Oblicz objętość prostopadłościanu.
29 mar 18:35
Janek191:

mamy
a*c = 70
b*c = 84
−−−−−−−−−−−
−−−−−−−−−−−
| 4 200 | |
| = 84 ⇒ a2 = 50 = 25*2 |
| a2 | |
a = 5
√2
=======
==============
==============
Objętość prostopadłościanu
V = a*b*c = 5
√2* 6
√2* 7
√2 = 210*2
√2 = 420
√2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
V = 420
√2 cm
3
==============
29 mar 18:49
Bogdan:
V = abc, ab = 60 i ac = 70 i bc = 84
ab * ac * bc = (abc)2
V2 = 60 * 70 * 84 = 3*4*5 * 2*5*7 * 3*4*7 ⇒ V = 3*4*5*7 = 420√2
29 mar 19:04