Marcin:

Dany jest trapez o podstawach a i b, gdzie a>b. Wyznacz długość odcinka łączącego środki
przekątnych.
Jakieś podpowiedzi?
29 mar 17:40
Piotr 10: ΔACB
| | a | |
Przedłuż odcinek czerwony to boku CB, wtedt długość będzie równa |
| |
| | 2 | |
ΔDCB
podobnie
29 mar 17:43
Saizou :
| | a−b | |
lXYl= |
| jak dobrze pamiętam |
| | 2 | |
29 mar 17:44
Marcin: | | a | |
Dlaczego ten odcinek to będzie |
| ? |
| | 2 | |
29 mar 17:44
5-latek: Saizou dobrze pamietasz
29 mar 17:45
Marcin: Saizou dobrze pamiętasz, ale mi chodzi bardziej o sposób rozwiązania niż o odpowiedź
29 mar 17:45
[brązowy]marcos: Odcinke łączący te środki ramion to połowa sumy podstawy
29 mar 17:45
Piotr 10: Odcinek łączacy środki dwóch boków jest rownolegly do trzeciego boku i równy polowie jego
dlugosci ( wynika to z podobieństwa )
29 mar 17:45
Marcin: Dzięki. Może jakoś to przekompiluję
29 mar 17:52
Saizou : można też z wektorów
29 mar 17:54
Trivial: Wektorowo idzie szybko → 3 linijki bez żadnych magicznych własności trójkątów.
29 mar 17:57
Saizou :
29 mar 17:58
Janek191:

Z tw. Talesa mamy
więc
| | a + b | | a + b | | 2 b | | a − b | |
d = I EF I − 2 x = |
| − b = |
| − |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
29 mar 18:02
[brązowy]marcos: fajnie rozrysowałeś, teraz wszystko jak na tacy
29 mar 18:04
Marcin: oo Janek. Wielkie dzięki. Teraz to widzę

Nie wiedziałem, że |EX|=|YF|
29 mar 18:04
Saizou :

zapisze bez strzałek nad wektorami:
=========================+
2EF=AB−CD
29 mar 18:10
Trivial:

Rozwiązanie wektorowe.
Przyjmując odniesienie wszystkich wektorów w punkcie 0 mamy:
s + x = a + t →
x = a + t−s
a + 2t + b = 2s →
t−s = −12(a+b)
| | a−b | |
Zatem x = a − 12(a+b) = |
| (wektorowo). Wracając do świata odległości mamy: |
| | 2 | |
29 mar 18:13
Saizou :
fajnie określenia "świat odległości"
29 mar 18:15
Marcin: Wielkie dzięki Panowie za wektory
29 mar 18:15
Trivial: Saizou, dobre określenia to podstawa.
29 mar 18:20
Saizou : a podstawa to nie a lub b
29 mar 18:21
Trivial: Saizou, idziesz na matematykę?
29 mar 18:24
Saizou : na razie to siedzę, a sam już nie wiem gdzie iść na studia
29 mar 18:31
5-latek: Dla mnie podstawa to jak dobrze napisac podanie o podwyzke do szefa w zwiazku z tym
ze ma zdrozec margaryna w
Biedronce 
)
29 mar 18:35