Trygonometria
Żaneta: wyznacz punkt przecięcia prostych 2x+3y−11=0 i x+2y−7=0
29 mar 17:30
[brązowy]marcos: zrób układ równań
29 mar 17:32
Trivial:
2x + 3y = 11
x + 2y = 7
I rozwiązać.
29 mar 17:33
[brązowy]marcos: to co wyjdzie, to będzie punkt przecięcia prostych P=(x,y)
29 mar 17:33
5-latek: Trygonometria powiadasz tu jest potrzebna ?

Wyznacz y z 1 rownania poten z 2 rownania i rozwiaz ten uklad rownan (to algebraicznie
Graficznie −narysuj te proste na ukladzie wspolrzednych
29 mar 17:34
Żaneta: ale właśnie pogubiłam się w tym rozwiązywaniu bo przecież jak pomnożę przez −1 to się nie
skrócą
29 mar 17:36
29 mar 17:36
Żaneta: dziękuję. na to nie wpadłam
29 mar 17:38
Janek191:
2x + 3 y = 11
x + 2 y = 7 ⇒ x = 7 − 2y
−−−−−−
2*( 7 − 2y) + 3y = 11
x = 7 − 2y
−−−−−−
14 − 4y + 3y = 11
x = 7 − 2y
−−−−−
− y = 11 − 14
x = 7 − 2y
−−−−−−−−−−−−
y = 3
x = 7 −2*3 = 1
−−−−−−−−−−
x = 1 , y = 3
==========
29 mar 17:42
Janek191:
2x + 3 y = 11
x + 2 y = 7 ⇒ x = 7 − 2y
−−−−−−
2*( 7 − 2y) + 3y = 11
x = 7 − 2y
−−−−−−
14 − 4y + 3y = 11
x = 7 − 2y
−−−−−
− y = 11 − 14
x = 7 − 2y
−−−−−−−−−−−−
y = 3
x = 7 −2*3 = 1
−−−−−−−−−−
x = 1 , y = 3
==========
29 mar 17:42