wielomiany rozszerzona matematyka
sandra: Wyznacz wielomian w(x) = f(x)*g(x) + h(x). Ustal dla jakiej wartości parametru a jest to
wielomian trzeciego stopnia.
a) f(x) = ax
2 + 1
g(x) = x−a
h(x) = a−x
3
wielomian wyznaczyłam: w(x) = a
2x
2 + ax
3 − x
3 + x
nie wiem tylko jak ustalić dla jakiego parametru a jest to wielomian trzeciego stopnia. Nie mam
pojęcia jak się za to zabrać. Pomóżcie
29 mar 17:22
pie: w(x)=(a−1)x3+a2x2+x
Podpowiedź:
0*coś=0
29 mar 17:46
daras: a ≠ 0
29 mar 17:46
sandra: dziękuję
29 mar 17:48
pie: daras, dalej jest −x
3, więc to nie to.
29 mar 17:49
sandra: chwilka bo nie rozumiem; wielomian trzeciego stopnia bd mieć wtedy kiedy przy iksie będzie do
sześcianu prawda?
29 mar 17:50
sandra: więc chyba może być ujemna
29 mar 17:51
pie: Dla a=0 nadal jest to wielomian trzeciego stopnia.
w(x)=(a−1)x3+a2x2+x (Jeśli dobrze zapisałaś, bo nie sprawdzałem.)
a−1≠0
a≠1
29 mar 17:54
sandra: aha teraz rozumiem

dziękuję
29 mar 18:00
daras: no to a ≠ 1, mylnie założyłem, że sandra umie myśleć, przepraszam mój błąd
30 mar 11:09