wyznacz wszystkie funkcje
gusia: mam wyznaczyć wszystkie takie funkcje f:R \rightarrow R że dla dowolnych liczb rzeczywistych
x,y spełniona jest równość
(x−y)f(x+y)−(x+y)f(x−y)=4xy(x
2 − y
2
próbowałam to rozwiązać 2 sposobami i utknęłam...
pierwszy
dzielę strony
| (x−y)f(x+y) | | (x+y)f(x−y) | |
| − |
| = 4xy |
| (x−y)(x+y) | | (x−y)(x+y) | |
i z tego wychodzi
| f(x+y) | | f(x−y) | |
| − |
| = 4xy |
| x+y | | x−y | |
i nie wiem co dalej....
a drugi sposób to...
wprowadzić zmienne
u=x+y
v=x−y
x
2 − y
2 =uv
ale nie wiem co zrobić z 4xy....
Pomóżcie którym sposobem iść i jak....