Obliczyć pochodną funkcji.
Ania: Korzystając z definicji pochodnej funkcji obliczyć f'(x), x∊R, jeśli f(x)=5x
2−1. Proszę
chociaż o jakaś wskazówkę
29 mar 16:52
gusia: wydaje i się że wystarczy zobaczyć wzory do obliczania pochodnych
w tym przypadku przyda ci się wzór
f(x)=c to (c)I=0
i
f(x)=xa to (xa)I= axa−1
29 mar 17:14
5-latek: Gusiu ale to nalezy zrobic z definicji
29 mar 17:17
Ania: Dokładnie i dlatego te wzory za bardzo mi nie pomogą, musi być zrobione z definicji
29 mar 17:20
gusia: acha...
29 mar 17:20
Trivial: Trzeba podstawić do definicji i policzyć granicę.
29 mar 17:23
Trivial:
Δf = f(x+Δx) − f(x) = 5[(x+Δx)
2 − x
2] − [1 − 1] = 5Δx(2x+Δx).
| | Δf | |
f'(x) ≡ limΔx→0 |
| = limΔx→0 5(2x+Δx) = 10x. |
| | Δx | |
29 mar 17:25
Ania: tak własnie podejrzewałam, ale powiem Ci że pierwszy raz na oczy widze taki wzór

wiec pewnie
dlatego miałam problem. Dzięki bardzo
29 mar 18:08
Janek191:
Lub tak :
| | f( x + h) − f(x) | | 5*( x + h)2 − 1 − ( 5x2 − 1) | |
f' (x) = lim |
| = lim |
| = |
| | h | | h | |
h→0 h→ 0
| | 5 x2 + 10 x*h + 5 h2 − 5 x2 | | 10x*h + 5h2 | |
= lim |
| = lim |
| = |
| | h | | h | |
h → 0 h →0
= lim [ 10 x + 5 h] = 10 x
h→ 0
29 mar 18:18
Janek191:
Lub tak :
| | f( x + h) − f(x) | | 5*( x + h)2 − 1 − ( 5x2 − 1) | |
f' (x) = lim |
| = lim |
| = |
| | h | | h | |
h→0 h→ 0
| | 5 x2 + 10 x*h + 5 h2 − 5 x2 | | 10x*h + 5h2 | |
= lim |
| = lim |
| = |
| | h | | h | |
h → 0 h →0
= lim [ 10 x + 5 h] = 10 x
h→ 0
29 mar 18:18