Ciągi
ihatemath: Dobrze zrobiłam?
an=3n−5
mam znaleźć różnicę.
a1=3*1−5=−2
a2=3*2−5=1
a3=3*3−5=4
i teraz nie wiem, czy r=−3 czy 3
29 mar 16:47
[brązowy]marcos: r=3
29 mar 16:50
[brązowy]marcos: r=a2−a1=1−(−2) = 3
r =a3−a2=4−1=3
Może w rachunkach się walnąłeś? −(−) to +
29 mar 16:51
[brązowy]marcos: oczwiście zakładam, że ciąg jest arytmetyczny
29 mar 16:51
ihatemath: tak, arytmetyczny
29 mar 16:53
ihatemath: Dziękuję bardzo
29 mar 16:53
5-latek: 1sposob
an= 3n−5
liczymy wyraz an+1 (w miejsce n wstawiamy n+1 czyli
an+1= 3(n+1)−5= 3n+3−5=3n−2
r= an+1−an
r= 3n−2−(3n−5)
r= 3n−2−3n+5= policz
2 sposob
W ciagu arrytmetycznym a2−a1= a3−a2= a4−a3= a5−a4= ..... = r
Policzylas wyrazy a1 a2 i a3
no to a2−a1= a3−a2=r
1−(−2)=4−1=r to 1+2=4−1 =r to ile wynosi r ?
29 mar 16:58
5-latek: Teraz czy ciag jest arytmetyczny (bez obliczania roznicy
Jesli wyraz ogolny ciagu przypomina wzor funkcji liniowej to mozemy domniemywac ze jest to s
ciag arytmetyczny
U nas tak jest bo wzor funkcji liniowej jest taki y=ax+b a nasz ciag ma wzor an=3n−5
(przypomina ?
29 mar 17:01