ostroslupy
[brązowy]marcos:

Mam takie zadanko, proszę sprawdzić rysunek, ewentualnie coś doradzić, chciałbym samemu to
rozwiązać. Treść zadania jest następująca: krawędz boczna ostrosłupa prostopadła do podstawy
ma długość 17 cm. Podstawą ostrosłupa jest trójkąt prostokątny o przyprostokątncyh długości 18
cm i 24 cm. Oblicz obj. ostrosłupa.
V=?
V=1/3 Pp * H
PP = (18 * 24) / 2 = 216 cm2
jak h policzyc?
29 mar 16:30
Marcin: Krawędź boczna ostrosłupa, prostopadła do podstawy, to jednocześnie wysokość ostrosłupa.
29 mar 16:33
[brązowy]marcos: Aha, krawędź boczna może być wysokością ostrosłupa?
czyli v=1224 [cm³]
29 mar 16:39
[brązowy]marcos: Inaczej zapytam, czy wysokość można nazwać krawędzią boczną?
29 mar 16:40
Marcin: Oczywiście, że krawędź boczna może być wysokością, jednak nie zawsze
29 mar 16:44