wykaż, że liczba r jest pierwiastkiem wielomiany w(x), a następnie wyznacz pozos
ya18: wykaż, że liczba r jest pierwiastkiem wielomiany w(x), a następnie wyznacz pozostałe
pierwiastki tego wielomianu. W(x) = 2x5+2x4−20x3−20x2+18x−18; r= −1
29 mar 15:58
J: W(r) = 0 , potem rozłóż wielomian na czynniki.
29 mar 16:02
ya18: Jak rozłożyć go na czynniki?
29 mar 16:06
J: 2x4(x+1) −20x2(x+1) −18(x+1) = ..
29 mar 16:08
ya18: wynikiem powinno być −3,1,3
Jak chcesz do tego dojśc z tego rozłożenia
29 mar 16:14
5-latek: np skorzystac z wlasnosci dzialn na liczbach rzeczywistych −Rozdzielnosc mnozenia wzgledem
odejmnowania
czyli ac−bc−dc= c(a−b−d)
u nas a=2x4 b=20x2 d=18x c=(x+1)
29 mar 16:23
5-latek: witaj
J
29 mar 16:25
ya18: Świetnie. To napisał już "J", ale jak z tego wyjśc do wyniku?
29 mar 22:44
Olgaaa: jak jednym z pierwiastków jest −1, to możesz zrobić sposobem Hornera
2 2 −20 −20 18 −18
x −2 0 20 0 −18
2 0 −20 0 18 0
w(x)=(x−1)(2x4−20x2+18)
dla 2x4−20x2+18 jednym z pierwiastków jest 3
2 0 −20 0 18
x 6 18 −6 −18
2 6 −2 −6 0
w(x)=(x−1)(x−3)(2x3+6x2−2x−6)
dla 2x3+6x2−2x−6 jednym z pierwiastków jest −3
2 6 −2 −6
x −6 0 6
2 0 −2 0
w(x)=(x−1)(x−3)(x+3)(2x2−2)
x=1 x=3 x=−3 2x2=2
x=1
29 mar 23:01
Olgaaa: przepraszam, powinno być wszędzie w(x)=(x+1) i dalej tak jak jest wszędzie to ok

bo tam wychodzi w tym pierwszym wtedy x=−1
29 mar 23:06
ICSP: a może zaczniemy od tego, ze r = −1 nie jest pierwiastkiem w(x) ?
29 mar 23:17
5-latek: i kolega J troche skopal to bo −18*x≠18x
29 mar 23:18
Olgaaa: a dlaczego nie jest?
29 mar 23:31
Marcin: Podstaw sobie −1 i zobaczysz dlaczego
29 mar 23:33
Marcin: 2x
5−2x
4−20x
3+20x
2+18x−18
Pewnie to powinno tak wyglądać
29 mar 23:35
Olgaaa: 2x5−2x4−20x3+20x2+18x+18
a nie tak?
29 mar 23:37
ya18: dlaczego wybieramy akurat 3 i −3 z pierwiastków tych równań? Jak dojść do tego, że to akurat −3
i 3?
29 mar 23:38
5-latek: najpierw napisz porzadnie jak to rownanie ma wygladac
29 mar 23:39
Olgaaa: a dobrze przepisałeś przykład? podaj jeszcze raz treść zadania... należy wykazać, że −1 jest
pierwiastkiem czy sprawdzić?
29 mar 23:39
ya18: W(x) = 2x5+2x4−20x3−20x2+18x+18; r= −1 <− tak powinno być, przepraszam
29 mar 23:40
Marcin: Olgaaa w tym co podałaś −1 też nie jest pierwiastkiem
29 mar 23:40
Olgaaa: 2x
5+2x
4−20x
3+20x
2+18x+18
Skopiowałam od Ciebie i zapomniałam zmienić znak w tym drugim
29 mar 23:43
Olgaaa: a więc możesz tak jak wyżej zrobiłam rozwiązać, z tą poprawką, że najpierw w każdym w(x)=(x+1)
i dalej już ok
29 mar 23:44
ya18: więc jak dojśc do tego, że akurat tych liczb używamy do schematu hornera?
29 mar 23:45
Olgaaa: a miałeś twierdzenie Bezouta?
29 mar 23:45
Olgaaa: sprawdzasz dla jakiego x równanie się zeruje i wtedy ta liczba jest pierwiastkiem
29 mar 23:46
Olgaaa: ta liczba musi być dzielnikiem wyrazu wolnego
29 mar 23:47
Marcin: Musisz tą liczbę po prostu znaleźć
29 mar 23:56
ya18: po prostu jak?
30 mar 10:31
5-latek: Ten wielomiam czyli 2x5+2x4−20x3−20x2+18x+18=0 rozkladsz na czynniki metoda grupowania
wyrazow (czyli 1 z2 , 3 z 4 i 5z 6 )
Dostaniesz 2x4(x+1)−20x2(x+1)+18(x+1) =0
Teraz wylaczasz wspolny czynnik (x+1) przed nawias i masz (x+1)(2x4−20x2+18)=0
w drugim nawiasie masz rownanie dwukwadratowe 2x4−20x2+18(podzielmy go przez 2) i mamy
x4−10x2+9
Teraz metoda podstawiania x2=t i t >=0
czyli mamy t2−10t+9=0 to delta = 100−36=64 to √64=8 wiec t1= 9 i t2= 1
Wracamy do podstawienia i mamy x1=3 lub x1=−3 i x2=1 lub x2=−1
Wiec nasz wielomian mozemy zapisac tak (x+1)(x+1)(x−1)(x+3)(x−3)=0
(x+1)2(x−1)(x+3)(x−3)=0 teraz licz pierwiastki (przyrownujac kazdy czynnik do 0
30 mar 10:49