:)
magda: Rozwiąż układ równań 3(x−y)−(x−4y)=5 ,2x−y=x+1
29 mar 15:48
J: Uporzadkuj, wylicz np. y z jednego równania i podstaw do drugiego.
29 mar 15:49
[brązowy]marcos:
| 3*(x−y)−x+4*y−5 = 0
| 2*x−x−y−1 = 0
Upraszczamy równanie 3*(x−y)−x+4*y−5 = 0
3*(x−y)−x+4*y−5 = 0
2*x−3*y+4*y−5 = 0
2*x+y−5 = 0
Upraszczamy równanie 2*x−x−y−1 = 0
x−y−1 = 0
Uzyskujemy parę równań:
| 2*x+y−5 = 0
| x−y−1 = 0
Redukujemy zmienną y poprzez dodanie równań stronami
( x−y−1 ) + ( 2*x+y−5 ) = 0
3*x−6 = 0
3*x−6 = 0 // + 6
3*x = 6 // : 3
x = 6/3
x = 2
Uzyskane rozwiązanie wstawiamy do jednego z równań początkowego układu
3*(x−y)−x+4*y−5 = 0
3*(2−y)+4*y−5−2 = 0
y−5−2+6 = 0
y−2+1 = 0
y−1 = 0
y−1 = 0 // + 1
y = 1
Uzyskane rozwiązania wstawiamy do reszty równań
| y = 1
| x = 2
29 mar 15:54
magda: wielkie dzieki
29 mar 16:07