w0yznacz wszystkie pierwiastki wielomianu w(x),wiedząc, że wielomian ten jest po
ya18: wyznacz wszystkie pierwiastki wielomianu w(x),wiedząc, że wielomian ten jest podzielny przez
podany obok dwumian. W(x) = 2x3−3x2−20x+21; x+3
29 mar 15:29
J: Podziel ten wielomian przez (x+3)
29 mar 15:34
ya18: no tak by było najprościej, ale oni chcą żeby użyć tw. bezouta
29 mar 15:36
Hajtowy:
W(−3) = 0
29 mar 15:38
Hajtowy: Tw. Bezouta opiera się właśnie na tym...
W(−3) = 0
Podziel ten wielomian przez (x+3)
I będziesz miał być może następne pierwiastki
29 mar 15:40
J: I co z tego,że W(−3) = 0, to wiemy.
29 mar 15:40
ya18: Już rozumiem, dziękuję
29 mar 15:44
Hajtowy: J, My wiemy... ya18 zapewne nie... a skoro Ty to powiedziałeś a on(a) mówi, że chce
twierdzenie Bezouta więc nwm jak w tych szkołach już uczą...
29 mar 15:44
J:
29 mar 15:45
Janek191:
x
1 = − 3
Wykonujemy dzielenie:
( 2x
3 − 3x
2 − 20 x + 21) : ( x + 3) = 2x
2 − 9 x + 7
− 2x
3 − 6 x
2
−−−−−−−−−−−−
−9 x
2 − 20 x
9 x
2 + 27 x
−−−−−−−−−
7 x + 21
− 7 x − 21
−−−−−−−−−
0
Rozwiązujemy równanie
2 x
2 − 9 x + 7 = 0
Δ = 81 − 4*2*7 = 81 − 56 = 25
√Δ = 5
| | 9 − 5 | | 9 + 5 | |
x2 = |
| = 1 x3 = |
| = 3,5 |
| | 4 | | 4 | |
29 mar 16:06