Zadania z prawdopodobieństwa
Piotrek: Prawdopodobieństwo

ZAD 1. Rzucamy 3 razy symetryczną monetą. Jakie jest prawdopodobieństwo zdarzenia A
polegającego na tym, że co najmniej 2−krotnie wyrzucimy orła?
ZAD 2. W czasie konsultacji w przedsiębiorstwie zostało zgłoszonych 6 projektów.
Prawdopodobieństwa sprzedaży projektów są równe i wynoszą 0,75. Znależć najbardziej
prawdopodobną liczbę sprzedanych projektów.
ZAD 3. Prawdopodobieństwo uszkodzenia przyrządu w czasie pewnego doświadczenia wynosi 0,75.
Podaj rozkład prawdopodobieństwa liczby przyrządów, które uszkodzą się w doświadczeniu, jeśli
użyto: a) jeden przyrząd b) dwa przyrządy.
ZAD 4. Loteria składa się ze 100 losów po 10 PLN każdy. Wśród nich jest 5 wygrywających po
50PLN, 10 wygrywających 30 PLN i 20 wygrywających po 15 PLN. Jaka jest wartość oczekiwana
wygranej, jeśli kupujemy jeden los?
janek191:
z.1
I Ω I = 2
3 = 8
A − zdarzenie losowe:" co najmniej 2 − krotnie wyrzucono orła '
A = { OOR, ORO,ROO, OOO}
I A I = 4