funkcja
myszka_mickey : Dana jest Funkcja
F(x)= x3x2−1
a) Wykaż,że wykres tej funkcji jest symetryczny względem początku układu współrzędnych
b) wyznacz te wartości x, dla których zachodzi nierówność f(x)>0
Bardzo prosze o pomoc i wytlumaczenie
29 mar 15:11
[brązowy]marcos: f(x)=−f(−x)
29 mar 15:13
nocny marek: | | x3 | |
jest nieparzysta więc jest symetryczna |
| >0 |
| | x2−1 | |
29 mar 15:14
J: b) założenia , potem x3(x2 − 1) > 0
29 mar 15:14
myszka_mickey : a mozna bardziej rozbudowac i wyjasnic a

?
29 mar 15:16
J: a) Wykaż, ze :f(x) = f(−x)
29 mar 15:16
[brązowy]marcos: @J
a nie :f(x) = [b]−[/b]f(−x)?
29 mar 15:17
J: Cofam 15:16 ... źle pezeczytałem
29 mar 15:17
pigor: .. , wystarczy wykazać nieparzystość funkcji f, czyli
| | (−x)3 | | −x3 | | x3 | |
a) f(−x)= |
| = |
| = − |
| =−f(x) c.n.w. |
| | (−x)2−1 | | x2−1 | | x2−1 | |
graficznie oznacza to , ze wykres funkcji f jest symetryczny względem
początku układu xOy, czyli każdy punkt wykresu w tej
SO(x,y)=(−x,−y).
29 mar 15:50