dowod PP
jerey: Wykaz, ze dla dowolnej liczby rzeczywistej m>1 istnieje dokładnie jedna liczba rzeczywista x
taka , ze;
mx
2+m=1+2x
√m(m−1)
mx
2+m=1+2x
√m(m−1)|
2
m
2x
4+2m
2x
2+m
2=1+4x
2(m
2−m)
m
2x
4+2m
2x
2+m
2−1−4x
2m
2+4x
2m=0
m
2x
4−2m
2x
2+4x
2m+m
2−1=0
m
2x
4−x
2(2m
2+4m)+m
2−1
x
2=t
mt
2−t(2m
2+4m)+m
2−1=0
Δ=4m
4+8m
3+16m
2−4m
2(m
2−1)=0
8m
3+20m
2=0 ....
nie wiem jak to udowodnic?
29 mar 14:56
bezendu:
mx2+m=1+2x√m(m−1)
mx2−2x√m(m−1)+m−1=0
(√mx)2−2x√m(m−1)+(√(m−1)2=0
(√mx−√m−1)2=0
C.N.W
29 mar 15:05
PW: W drugim wierszu Twojego rozwiązania jest podnoszenie do kwadratu obu stron równania − takich
działań nie wolno wykonywać (lewa strona może być np. dodatnia, a prawa ujemna − po
podniesieniu obu stron do kwadratu nie otrzymamy równania równoważnego).
Przykład:
√25 = −5 − zdanie fałszywe.
Po podniesieniu obu stron do kwadratu
(√25)2 = (−5)2
25 = 25.
Jest to przykład ma fakt, że z fałszu moze wynikać prawda, ale nie dowód, że √25 = −5.
29 mar 15:08
PW: Moja uwaga dotyczyła rozwiązania jerey'a.
29 mar 15:10
pigor: ... nie wiem po co podnosiłeś stronami do kwadratu

a proponuję np. tak :
mx2+m=1+2x√m(m−1) ]] ⇔ mx
2−2
√m(m−1)x+m−1= 0, a
równanie to ma dokładnie 1 rozwiązanie
m=0 v (m≠0 i Δ=0) ⇔
⇔ m∊∅ v (
m≠0 i 4|m(m−1)|−4m(m−1)= 0) ⇔
⇔ (m(m−1)>0 i 4m(m−1)−4m(m−1)=0) v (m(m−1)<0 i −4m(m−1)−4m(m−1)=0) ⇔
⇔ (m<0 v m>1) i 0=0) v (0<m<1 i −8m(m−1)=0) ⇒
⇒
m<0 v m>1 v (0<m<1 i (m=0 v m=1)) ⇒
m>1 v m∊∅ ⇔
m>1 c.n.w.
29 mar 15:29
razor: czy takie rozwiazanie jest poprawne?
mx2 + m − 1 = 2x√m(m−1)
mozna zauwazyc ze dla m > 1 lewa strona jest zawsze dodatnia, wiec dla x ≤ 0 rownosc nie jest
spelniona, zakladamy wiec ze x > 0 i podnosimy do kwadratu
dalej otrzymuje rownanie dwukwadratowe gdzie delta jest = 0, zatem istnieje tylko jeden
pierwiastek
29 mar 15:34
pigor: ..., o
pięknie bezendu , to lubię, a jakoś o tym nie pomyślałem. ..

ale chyba wiem ...

dlaczego

; chciałem skorygować tok rozumowania
jereya − jak zwykle pisząc online − no i ... wyszło jak wyszło . ...
29 mar 15:36
bezendu:
Chociaż coś oprócz planimetrii wychodzi
29 mar 15:47
PW: razor, o 15:34 już rozumujesz zupełnie poprawnie, z takim komentarzem podnoszenie do
kwadratu jest uprawnione. Trzeba jednak przyznać, że rozwiązanie bezendu to jest to, co
lubią tygrysy.
29 mar 15:50