pole
Jakubek: Cięciwy AB i CD przecinają się w punkcie E, |AEC| = 45. Wiedząc, że |AE| = 4, |CE| = 2, |ED|
= 3, oblicz:
a) pole trójkąta AEC
b) pole trójkąta BED.
Najkrótszy bok trójkąta ABC ma 10 cm długości, a miary jego kątów są w stosunku 3 : 2 : 1.
Oblicz:
a) pole trójkąta ABC
b) pole koła wpisanego w trójkąt ABC
Pomoże ktoś?
29 mar 14:38
Jakubek: W 2 zadaniu wiadomo, że trójkąt bedzie miał kąty 30,60,90
29 mar 15:20
5-latek:

Z trojkata o katach 30 60 90 wynikaja te jego wymiary
| | a+b−c | |
r= |
| −− taki jest wzor na promien okregu (kola ) wpisanego w trojakt prostokatny |
| | 2 | |
P
k=pir
2
29 mar 15:58
Jakubek: r=10+10√3−20/2
r=−10+10√3/2
r=−5+5√3
P=pir2
po zastosowanie wzoru skróconego mnożenia wyjdzie
100+50√3 ?
29 mar 19:08