funkcje trudne
Krzyś: Dane są funkcje f i g określone wzorem f(x) =1/2 x + 2 i g(x) = − x −1
a) Sporządz wykres tych funkcji w jednym układzie współrzednych,
b) Dla jakiego argumentu obie funkcje mają tę samą wartość? wyznacz te wartość
c) Dla jakich argumentów funkcja f przyjmuje wartości większe od wartości funkcji f?
d) dla jakich argumentów obie funkcje przyjmują wartości dodatnie?
29 mar 14:38
Krzyś: pomoże ktoś?
29 mar 15:16
[brązowy]marcos: a) podaj jakieś wartości do x, dostaniesz y,
narysuj układ współrzędnych i połącz,
29 mar 15:20
[brązowy]marcos: mam namyśli punkty jednej funkcji i oddzielnie drugiej...
29 mar 15:20
Krzyś: pomożesz mi do 1 podpunktu?
29 mar 15:20
[brązowy]marcos: cóż, to jest najprostsza czynność, jaką można wykonać
29 mar 15:21
[brązowy]marcos: pisze z komorki, nie narysuje ci wykresu
29 mar 15:21
Krzyś: nie chcę wykresu tylko nie wiem co i gdzie mam podstawić
29 mar 15:22
[brązowy]marcos: f(x) =1/2 x + 2 i g(x) = − x −1
podstawiasz dowolnej wartości pod x danej funkcji, otrzymujesz współrzędne punktów, później je
łączysz?
x | 1 | 2|
f(x) =1/2 x |1/2| 1|
podobnie z drugą funkcją
29 mar 15:24
Janek191:
| | 1 | |
f(x) = |
| x + 2 g(x) = − x − 1 |
| | 2 | |
| | 1 | |
a) Dla x = 2 jest f(2) = |
| *2 + 2 = 3 A = ( 2; 3) |
| | 2 | |
| | 1 | |
Dla x = 6 jest f(6) = |
| *6 + 2 = 5 B = ( 6; 5) |
| | 2 | |
Prosta AB to wykres funkcji f.
Dla x = 1 jest g(1) = − 1 − 1 = − 2 C = ( 1; − 2)
Dla x = 3 jest g(3) = − 3 − 1 = − 4 D = ( 3; − 4)
Prosta CD to wykres funkcji g.
Rysunek.
b) f(x) = g(x)
| 1 | |
| x + 2 = − x − 1 / * 2 Rozwiąż to równanie |
| 2 | |
c) Popraw treść pytania c.
29 mar 15:32
Jakub pała: αβγδπΔΩ∞≤≥∊⊂
29 mar 17:16