CENE TOWARU PODNIESIONO
krokus: cene towaru podniesiono o 25% . Po obnizce nowej ceny o p% cena towaru jest rowna cenie
wyjsciowej . Zatem p jest rowne
A. 15%
B. 20%
C.25%
D.50%
29 mar 14:32
Olgaaa: masz zadanie zamknięte, to możesz sobie podstawić dowolną liczbę i wyliczyć
29 mar 14:39
pigor: ..., lub ogólnie np. tak : z warunków zmiany ceny c towaru masz np.
równanie
(100−p)%*125%c=c /:c ⇔ (100−p)%*125%=1 /*4 ⇔ (100−p)%*5=4 /*100 ⇔
⇔ 5(100−p)= 400 ⇔ 100−p= 80 ⇔
p=20 ⇔
p%= 20% odp.
B). ...
29 mar 14:48