nierówność
sadsda: Rozwiąż nierówność:
√x+4−x+2>0
wynik: xE <−4;5). Tylko nie wiem jak do niego dojść. Proszę o pomoc
29 mar 14:16
ICSP: 1. Dziedzina
2. −x + 2 = −x − 4 + 6 = −(x+4) + 6
29 mar 14:18
J: Podstawienie t = √x +4 i t ≥ 0
29 mar 14:18
J: Wycofuję podstawienie

Widziałem tam : − x + 4
29 mar 14:22
ICSP: Ja przywracam podstawienie
29 mar 14:23
J: Witaj "ICSP"

Ja też przywracam, x + 2 = t
2 + 2
29 mar 14:28
ICSP: Witam
29 mar 14:28
sadsda: Podstawiłem i wyszło mi, że xE (0;5)
29 mar 14:29
J: Upss... x +2 = t2 − 2
29 mar 14:29
bogus: Podnieś do kwadratu obie strony
29 mar 14:30
pigor: ..., np. tak :
√x+4−x+2>0 i x+4 ≥0 ⇔
⇔ (
√x+4 >x−2 i x−2<0 i x ≥−4) v (
√x+4 >x−2 /
2 i x−2 ≥0 i x ≥−4) ⇔
⇔ (
√x+4 >x−2 i x< 2 i x ≥−4) v (x+4 >x
2−4x+4 i x ≥2) ⇔
⇒ (*)
−4≤ x< 2 v (x
2−5x< 0 i x ≥2) ⇒ x(x−5)< 0 i x ≥2 ⇒
⇒ 0< x< 5 i x ≥2 ⇒
2≤ x <5 , stąd i z (*) ⇔
−4 ≤ x ≤ 5 ⇔
x∊<−4;5) .
29 mar 14:31
J: Po podstawieniu otrzymujesz : −t2 + t + 2 > 0 i t ≥ 0
29 mar 14:33