Obwód równoległoboku wynosi 52m
kotek: Obwód równoległoboku wynosi 52m , a jego wysokości to 5m i 8 m . pole tego równoległoboku
wynosi?
29 mar 14:13
PW: Oznaczmy długości boków symbolami a i b, a opuszczone na nie wysokości symbolami h1 i h2.
Pole S równoległoboku można policzyć na dwa sposoby:
S = ah1 i S = bh2.
Mamy S, h1 i h2, a więc policzymy a i b,a co za tym idzie obwód 2(a+b).
29 mar 14:20
PW: Oj, coś mi się przestawiło w rozumie i założyłem, że mamy pole, a szukamy obwodu. Tu jest
odwrotnie − mamy obwód 2(a+b) = 52, zatem a+b = 26. Dodając stronami wzory na S otrzymamy
2S = ah
1+bh
2
2S = a•5 + b•8.
Mamy układ równań:
| | ⎧ | a + b = 26 | |
| | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 2S = 5a + 8b | |
z którego możemy wyliczyć zależność między a i S oraz między b i S − zależności te podstawione
do wzorów na pole pozwolą wyliczyć S.
29 mar 14:31
ICSP: niech a,b będą bokami. Mamy :
Dodatkowo z informacji o obwodzie :
a+b = 26
Podstawiając :
8b + 5b = 130
13b = 130
b = 10
a = 16
P = 5 * 16 = 80 = 8 * 10
29 mar 14:35
kotek: no nie wychodzi !
29 mar 14:38
kotek: no nie wychodzi !
29 mar 14:38