matematykaszkolna.pl
Rzut kostkami i monetami Cash18: Rzucono trzema kostkami i trzema monetami. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania dokładnie dwóch
  5  
szóstek i jednego orła. Ma wyjść

, a niestety mój wynik się nie zgadza.
  192  
  5  
Robię to zadanko w następujący sposób: Prawdopodobieństwo kostek wychodzi mi

, bo
  216  
w dwóch kostkach mamy po 1 możliwości, a w ostatniej mamy 5/6 możliwości − bo nie może wypaść
  1  
nam 6. Prawdopodobieństwo orła wychodzi mi

i mnożę je z p. kostek i nie wychodzi
  8  
emotka Proszę o pomoc emotka
29 mar 13:49
Cash18: Nikt się nie skusi?
29 mar 14:05
Cash18: Naprawdę nikt?
29 mar 14:21
PW: Mamy dwie przestrzenie probabilistyczne: {Ω1,P1} będącą modelem matematycznym rzutu trzema kostkami {Ω2,P2} będącą modelem matematycznym rzutu trzema monetami. Zgodnie z odpowiednim twierdzeniem prawdopodobieństwo na zbiorze Ω = Ω1×Ω2 należy określić wzorem (1) P(k1,k2,k3,m1m2m2) = P1(k1,k2,k3)•P2(m1,m2,m3), gdzie kj i mj, j=1,2,3 oznaczają odpowiednio wyniki na poszczególnych kostkach i monetach. Takie określenie jest poprawne (funkcja P spełnia warunki prawdopodobieństwa) i gwarantuje niezależność wyników rzutu kostkami i rzutu monetami. Niech A oznacza zdarzenie "w rzucie kostkami wypadły dwie szóstki".
 1 
P1(A) = 3•5•(

)3 (czynnik 3 − bo "nie szóstka" może wystąpić na 3 różnych miejscach w
 6 
ciągu 3−wyrazowym, czynnik 5 − bo "nie szóstka" może być jedną z pozostałych 5 liczb). Niech B oznacza zdarzenie "w rzucie trzema monetami wypadł jeden orzeł"
 1 
P2(B) = 3•(

)3 (czynnik 3 − bo orzeł może wypaść na jednym z trzech możliwych miejsc w
 2 
ciągu 3−wyrazowym). Szukane prawdopodobieństwo w przestrzeni {Ω, P} jest zgodnie ze wzorem (1) równe
 15 3 5 

=

.
 216 8 192 
Błąd Twojego rozumowania polegał na zakładaniu, że "nie szóstka" i "nie orzeł" wypadają właśnie w trzecim rzucie (a dlaczego nie w pierwszym lub drugim?).
29 mar 15:43