Rzut kostkami i monetami
Cash18: Rzucono trzema kostkami i trzema monetami. Oblicz prawdopodobieństwo otrzymania dokładnie dwóch
| | 5 | |
szóstek i jednego orła. Ma wyjść |
| , a niestety mój wynik się nie zgadza. |
| | 192 | |
| | 5 | |
Robię to zadanko w następujący sposób: Prawdopodobieństwo kostek wychodzi mi |
| , bo |
| | 216 | |
w dwóch kostkach mamy po 1 możliwości, a w ostatniej mamy 5/6 możliwości − bo nie może wypaść
| | 1 | |
nam 6. Prawdopodobieństwo orła wychodzi mi |
| i mnożę je z p. kostek i nie wychodzi |
| | 8 | |

Proszę o pomoc
PW: Mamy dwie przestrzenie probabilistyczne:
{Ω
1,P
1} będącą modelem matematycznym rzutu trzema kostkami
{Ω
2,P
2} będącą modelem matematycznym rzutu trzema monetami.
Zgodnie z odpowiednim twierdzeniem prawdopodobieństwo na zbiorze Ω = Ω
1×Ω
2 należy określić
wzorem
(1) P(k
1,k
2,k
3,m
1m
2m
2) = P
1(k
1,k
2,k
3)•P
2(m
1,m
2,m
3),
gdzie k
j i m
j, j=1,2,3 oznaczają odpowiednio wyniki na poszczególnych kostkach i monetach.
Takie określenie jest poprawne (funkcja P spełnia warunki prawdopodobieństwa) i gwarantuje
niezależność wyników rzutu kostkami i rzutu monetami.
Niech A oznacza zdarzenie "w rzucie kostkami wypadły dwie szóstki".
| | 1 | |
P1(A) = 3•5•( |
| )3 (czynnik 3 − bo "nie szóstka" może wystąpić na 3 różnych miejscach w |
| | 6 | |
ciągu 3−wyrazowym, czynnik 5 − bo "nie szóstka" może być jedną z pozostałych 5 liczb).
Niech B oznacza zdarzenie "w rzucie trzema monetami wypadł jeden orzeł"
| | 1 | |
P2(B) = 3•( |
| )3 (czynnik 3 − bo orzeł może wypaść na jednym z trzech możliwych miejsc w |
| | 2 | |
ciągu 3−wyrazowym).
Szukane prawdopodobieństwo w przestrzeni {Ω, P} jest zgodnie ze wzorem (1) równe
Błąd Twojego rozumowania polegał na zakładaniu, że "nie szóstka" i "nie orzeł" wypadają właśnie
w trzecim rzucie (a dlaczego nie w pierwszym lub drugim?).